گزارش تير ماه نقض حقوق بشر در ايران

فعالين ايرانی دفاع از حقوق بشر در اروپا و آمريکای شمالی


نهادهای مدافع حقوق بشر!
ايرانيان مدافع حقوق بشر!

در اين گزارش بخش بسيار کوچکی از موارد نقض حقوق بشر در ايران را که توسط اين شبکه گرد آوری شده است به اطلاع می رسانيم :

بین المللی :
1ـ خانم بانین دبیر دوم سابق سفارت هلند در تهران بدنبال اعتصاب غذای اکبر گنجی گزارشی را در رابطه با زندان رجایی شهر منتشر کرد . خانم بانین نوشت : اکبر گنجی روزنامه نگار و محقق مشهور در جدال با مرگ است او در سی و ششمین روز از اعتصاب غذای خود از سلول خود از زندان اوین به بیمارستانی در تهران انتقال داده شد. اعتصاب غذا نه تنها اعتراض وی را به بازداشت غیر قانونی او و دیگر زندانیان سیاسی نشان می دهد ، بلکه از مخالفت وی با قدرت مطلقه حکایت می کند.اعتصاب غذای گنجی فریاد اعتراضی است تا توجه دنیا را به نقض ضروری ترین اصول حقوق بشر و سرنوشت شمار زیادی از زندانیان سیاسی در ایران جلب کند. خانم بانین ادامه داده است : زندان رجایی شهر کرج ، زندانی که برای پنهان کردن زندانیان سیاسی بکار گرفته می شود. رفتن به زندان رجایی شهر تنبیه سختی محسوب می شود . وقتی کسی پایش به آنجا برسد از انسان بودن ساقط میشود و حتی با وجود فعالان حقوق بشر و مطبوعات هم از انظار عمومی پنهان می ماند . زندانیان سیاسی رجایی شهر مجبورند با جنایتکاران خطرناکی چون قاتلان ، تجاوزکنندگان به عنف و قاچاقچیان هم سلول باشند که در حمله و هجوم به هم سلولی های خود تردید نمی کنند. آنها هیچ چیزی ندارند که از دست بدهند ، بیشتر آنها به نوعی محکوم به مرگ هستند. « مرگهای مرموز » اتفاقی در زندان رجایی شهر به شمار می رود . ارژنگ داودی ، بینا داراب زند، امیر ساران ، مهرداد لهراسبی ، حجت زمانی ، ولی الله فیض مهدوی و جعفر اقدامی از جمله زندانیان سیاسی در زندان رجایی شهر هستند ( که بارها اعتصاب غذا کرده اند. )دبیر دوم سفارت هلند در پایان گزارش خود نوشته است « در مقابل چنین وضیعتی ، چرا روزنامه های غرب این طور سکوت اختیار کرده اند؟ چرا آنه رنج وصف ناپذیر انسانهای بی شمار را در زندانهای ایران نادیده می انگارند، در حالی که به وفور اخبار مربوط به مسائل هسته ای ایران را منتشر می کنند. ( روز 30/4/84 )

اخبار جنبش دانشجويی :
2 ـ جعفر خلیلیان دانشجوی ترم آخر رشته مهندسی عمران دانشگاه آزاد سلماس پس از درگیری با معاون آموزشی دانشگاه ، به بالای منبع آب رفت و پس از به آتش کشیدن خودش ، به پائین سقوط کرده و کشته شد. مسئولین دانشگاه به خانواده این دانشجو گفته اند که نامبرده براثر تصادف کشته شده است. (ایسنا 13/4/84)

دانشجويان ـ بازداشت
3ـ علی وکیلی دانشجوی دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی به علت سخنرانی در تجمع فعالان مسائل زنان در مقابل دانشگاه تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. ( شرق 1/4/84 )
4 ـ حامد ایرانشاهی دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اراک به اتهام توهین به شورای نگهبان و تشویش اذهان عمومی به حکم دادگاه اراک بازداشت و سپس با قرار وثیقه 5 میلیون تومانی تازمان محاکمه از زندان آزاد شد. (ایسنا 11/4/84)

5 ـ صمد کشکولی عضو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر ، از شرکت کنندگان در تجمع مقابل دانشگاه تهران برای آزادی اکبر گنجی ، که توسط نیروی انتظامی بازداشت شده تا کنون خبری از او در دست نیست . ( ایسنا 24/4/84 )

6 ـ حسن اسدی زیدآبادی دانشجوی رشته حقوق دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب و سردبیر نشریه دانشجویی « سخن » از شرکت کنندگان در تجمع مقابل دانشگاه تهران برای آزادی اکبر گنجی ، که توسط نیروی انتظامی بازداشت شده از سرنوشت وی اطلاعی در دست نیست . ( ایلنا 25/4/84 )

دانشجو يان ـ بازجويی
7ـ صفرعلی خوئینی ، مهدی کرینی ، میثم جمالی ، و محمد رحیمی از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی زنجان توسط ماموران اداره اطلاعات زنجان مورد بازجویی قرار گرفتند. ( کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان 6/4/84 )

8ـ ده نفر از اعضای شورای مرکزی و فعالین انجمن جمهوریخواه دانشگاه یزد به اتهام تشویش اذهان عمومی و اخلال در نظم دانشگاه و توهین به مسئولین دانشگاه در کمیته انضباطی دانشگاه تفهیم اتهام شدند. (انجمن جمهوریخواه دانشگاه یزد 7/4/84 )

دانشجويان ـ توقيف نشريات دانشجويی
9 ـ نشریه دانشجویی « کویر » به مدیر مسئولی مهدی مکارمی ، ارگان انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهر کرد به اتهام توهین به مقدسات بدستور هیئت نظارت بر نشریات دانشجویی دانشگاه توقیف گردید. ( ایلنا 15/4/84 )

دانشجويان ـ احضار به دادگاه
10 ـ رضا میلان ، سعید اردشیری و حسین خدایاری دانشجویان دانشگاه باهنر کرمان به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به دادگاه انقلاب اسلامی کرمان احضار شدند.(ایسنا 19/4/84 )

11 ـ سه دانشجوی دانشگاه شهر کرد به دادسرای شهرکرد احضار شدند.(ایسنا 24/4/84 )

12 ـ بهرام اسماعیل بیگی عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی به اتهام اقدام علیه امنیت ملی جهت محاکمه به شعبه چهار دادگاه انقلاب اسلامی اصفهان احضار شد. ( هادی منتخبی 26/4/84 )

دانشجو يان ـ احضار به کمیته انضباطی
13ـ هادی منتخبی دانشجوی سال چهارم رشته کامپیوتر دانشگاه اصفهان به اتهام حضور فعال در تجمعات و میتنگ های قبل از انتخابات ، توهین و هتاکی به مسئولین دانشگاه و انتشار بیانبه غیر قانونی به کمیته انضباطی دانشگاه احضار شد. لازم به یاد آوری است که وی به حکم کمیته انضباطی در نیمسال جاری از تحصیل محروم و دانشجوی دانشگاه به حساب نمی آید. ( هادی منتخبی 6/4/84 )

14 ـ کامران زمان زاده دانشجوی دانشگاه اورمیه به اتهام ایجاد اخلال در نظم و برنامه دانشگاه ، در کمیته انضباطی دانشگاه توبیخ کتبی شد. همچنین 200 نفر از دانشجویان این دانشگاه به اتهام عدم رعایت شئونات اسلامی به کمیته انضباطی دانشگاه احضار شدند. ( ایلنا 13/4/84 )

دانشجو ـ احکام صادره توسط کميته های انضباطی
15 ـ براساس احکام صادره از سوی کمیته انضباطی دانشگاه تهران محمد صادق اسفندیاری و علی فیضی به یک ترم محرومیت تعلیقی از تحصیل ، محسن فاتحی، حسین حیدری و ارسلان گودرزی یک ترم محرومیت از تحصیل و توحید علیزاده به دو ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدند. این دانشجویان به علت شرکت در تحصن و تجمع در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به اتهام تخریب اموال عمومی ، تحریک دانشجویان به شرکت در تحصن و توهین به مقامات عالی رتبه نظام در کمیته انضباطی دانشگاه محاکمه شدند.ارسلان گودرزی ، محمد صادق اسفندیاری و توحید علیزاده از ورود به کوی دانشگاه و محل اقامت خویش منع شده اند. ( ایلنا 21/4/84 )

16 ـ هادی آرامی به اتهام توهین به رئیس دانشگاه یزد در کمیته انضباطی دانشگاه به یک ترم محرومیت از تحصیل محکوم شد. محمد بخشنده به اتهام نشر اکاذیب در کمیته انضباطی دانشگاه به توبیخ کتبی با درج در پرونده محکوم شد. این دانشجویان عضو انجمن جمهوریخواه دانشگاه یزد می باشند. (ایسنا 27/4/84 )

17 ـ انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان با شکایت بسیج دانشجویی و جامعه اسلامی دانشگاه به حکم هیئت منصفه دانشگاه به شش ماه محرومیت از فعالیت محکوم شد. ( ایلنا 28/4/84 )

دانشجويان ـ احکام صادره توسط دادگاهها
18 ـ محمد علی عبادی عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تربیت معلم کرج ، به علت شرکت دراعتراضات دانشجویی خرداد 1382 به اتهام تبلیغ علیه نظام و اهانت به خامنه ای در شعبه 36 دادگاه تجدید نظر استان تهران به 6 ماه زندان محکوم و به زندان رجایی شهر کرج منتقل گردید. وی به علت همین اتهام در سال 82 مدت 52 روز در بازداشت بسر برد.( ایسنا 21/4/84)

اخبار مطبوعات :
19 ـ پیمان پاک مهر روزنامه نگار و مدیر مسئول سایت تبریز نیوز طی نامه ای خطاب به نهادهای حقوق بشری نوشت : ما روزنامه نگاران به کار در شرایط سخت و میدان مین گذاری شده روزنامه نگاری در ایران عادت کرده ایم . وی ادامه داده است سایت تبریز نیوز فیلترینگ شده و هنگام مصاحبه با رادیوهای فرانسه ، فردا ، بی بی سی ، آزادگان و ... تلفن منزل و تلفن موبایل وی بطور عمدی دهها بار قطع شده است . پاک مهر می گوید: درج اخبار بدون سانسور از نقض حقوق بشر ، وضعیت زندانیان سیاسی ، اعتراضات و اعتصابات دانشجویی ، کارگری ، و اخباری از منتقدین و اپوزسیون داخل ایران باعث شده که کلیه خطوط تلفن ،فاکس، تلفن همراه و سایت تبریز نیوز کنترل شود. ( تبریز نیوز 1/4/84 )

مطبوعات ـ توقیف نشريات
20 ـ هفته نامه « تپش » به مدیر مسئولی مجتبی اعتماد مقدم ، بدستور هیئت نظارت بر مطبوعات توقیف شد. جرم این نشریه انتشار مقالاتی در رابطه با آسیب هایی چون فقر، بیکاری ، طلاق ، خودکشی ، تکدی گری ، روسپیگری و پیگیری قتل پاسدار جانباز محمد رجبی ثانی بر اثر شکنجه در زندان بود. مدیر مسئول این نشریه طی نامه ای اعلام کرد: یکی دیگر از دلائل توقیف این نشریه فشار حسین انتظامی مدیر مسئول روزنامه «جام جم » ارگان صدا و سیما می باشد ، چون که« جام جم » ضمیمه ای در رابطه با حوادث بنام تپش را منتشر کرد که با اعتراض مجتبی اعتماد مقدم مدیر مسئول هفته نامه « تپش » مواجه شد. پس از این اعتراض برادر وی از« جام جم »اخراج گردید. ( ایران ما 9/4/84 )

مطبوعات ـ احکام صادره توسط دادگاهها
21 ـ حامد متقی مدیر مسئول سایت توقیف شده « نقشینه » در شعبه 26 دیوانعالی کشور با شکایت هیئت نظارت بر انتخابات مجلس هفتم به یکسال حبس قطعی محکوم شد. وی در شعبه شش دادگاه قم به ریاست قاضی خاتمی به اتهام نشر اکاذیب به پرداخت 300000 تومان جریمه نقدی محکوم گردید. حامد متقی در رابطه با یک پرونده دیگر به سه ماه حبس تعلیقی و یک میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شد. نامبرده با شکایت مدعی العموم و معاون دادستان دادگاه انقلاب قم پرونده ای هم در شعبه 5 بازپرسی قم دارد.(ایلنا 19/4/84 )

مطبوعات ـ بازداشت و بازجويی
22 ـ احمد سراجی وبلاگ نویس در تاریخ 7 تیر توسط ماموران اطلاعات بازداشت وبه زندان تبریز منتقل گردید. وی از هنگام دستگیری در اعتصاب غذا بسر می برد و به بهداری زندان تبریز منتقل شده . نامبرده در سال 82 بازداشت گردید وپس از مدتی با قرار وثیقه 100 میلیون تومانی از زندان آزاد شد.(کانون وبلاگ نویسان ایران 26/4/84 )

23 ـ عبدالله ناصری مدیر عامل خبرگزاری جمهوری اسلامی « ایرنا » با شکایت محمود احمدی نژاد در شعبه دو بازپرسی دادسرای عمومی تهران توسط بازپرس ، ولی خانی تفهیم اتهام شد. ( امروز 30/4/84 )

اخبار مربوط به زندانيان سياسی:
24 ـ صالح نیکبخت وکیل مدافع یوسف عزیزی بنی طرف روزنامه نگار زندانی اعلام کرد: موکل من 55 روز در سلول انفرادی بسربرد ه و سپس با قرار وثیقه آزاد شد. ( ایسنا 1/4/84 )

25 ـ بدستور عباسی مسئول حفاظت اطلاعات زندان اوین ، مامورین تحت امر وی اقدام به ضرب وشتم سید محمد موسوی کردند. و مصطفی جوکار نیز به دلیل نوشته هایش مورد بازجویی و توهین قرار گرفت . ( کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی 13/4/84 )

26 ـ محمد سیف زاده وکیل مدافع مجتبی سمیعی نژاد وبلاگ نویس زندانی اعلام کرد: با توجه به اینکه اتهام ارتداد سمیعی نژاد منتفی شده ، دادگاه حکم برائت وی در مورد سب النبی را نیز صادر کرده و دادگاه انقلاب نیز ، وی را از اتهام اقدام علیه امنیت ملی تبرئه کرده است . دادسرای ناحیه 21 تهران از آزادی نامبرده خودداری می کند و قرار وثیقه 80 میلیون تومانی می خواهد که خانواده وی نتوانند او را آزاد کننداین وبلاگ نویس جوان از شهریور ماه سال گذشته در زندان بسر می برد. ( ایلنا 21/4/84 )

27 ـ نیروی انتظامی با شلیک گاز اشک آور به تجمع خانواده زندانیان سیاسی که در مقابل دانشگاه تهران با خواست آزادی اکبر گنجی تجمع کرده بودند حمله کرده و اقدام به ضرب وشتم نمودند. تلفن های همراه در مرکز شهر تهران بدستور نیروهای امنیتی توسط مخابرات از کار افتاده بود و خیابانهای اطراف دانشگاه تهران مسدود شده بود این تجمع با 150 نفر شروع وبا 1500 نفر ادامه پیدا کرد. ( بازتاب 21/4/84 )

28 ـ حسین قاضیان یکی از متهمان پرونده « نظرسازان » که نزدیک به سه سال است در زندان بسر می برد طی دفاعیه ای مواردی از شکنجه هایی که بدستورقاضی توسط بازجویان بر وی اعمال شده را نوشت : نگه داشتن در سلول دو در دو متر حدود یکسال ، شروع بازجویی ها از نیمه های شب با بیدار کردن از خواب و ادامه آن تا صبح توسط شخص قاضی ، بازجویی با چشم بند و دست بند ، تهدید به اعدام ، شکنجه و ضرب وشتم جهت اقرار به موضوعات کذب و پرونده سازیهای مرسوم جنسی توسط چهار یا پنج نفر از بازجویان ، وادار کردن با چهار دست وپا راه رفتن از سلول تا اتاق بازجویی بسان حیوانات با دست بند و چشم بند ، کوبیدن سر به دیوار ، کوبیدن مشت بر روی ناحیه قلب با سرعت ، ممتد و متوالی ، وارد کردن ضربات متعدد به سر با مشت ، آرنج و کتابهای قطور ، چرخاندن با چشم و دسته بسته به دور محوری ثابت تا از حال رفتن و زمین خوردن و اقدام برای جا آوردن حال و ادامه شکنجه ، بی خوابی دادن و سرپا نگه داشتن در سه شبانه روز اول بازجویی ، گذاشتن در معرض سرما و هوای آزاد با یک لباس نازک ، ندادن آب خوردن در حدود یک هفته ، عدم اجازه برای استحمام تا حد بو گرفن بدن ،فرستادن به سلول پس از بازجویی های شبانه با دست بند برای خواب ، ندادن پتوی کافی در سه هفته اول با وجود سرمای گزنده و نبود وسائل گرم کننده و.... ( امروز 30/4/84 )

زندانيان سياسی ـ اعتصاب غذا
29 ـ جهانگیر بادوزاده پیشمرگ سابق حزب دمکرات کردستان ایران در زندان اورمیه ، در اعتراض به صدور حکم اعدام و در خواست رسیدگی به اتهاماتش در یک دادگاه صلاحیتدار از 12 روز پیش در زندان دست به اعتصاب غذا زده بود. مسئولان زندان بجای پاسخگویی حد 24 ضربه شلاق را بر بدن وی اجرا کردند، نامبرده همچنان در اعتصاب غذا بسر می برد. به علت فشارهای وارده از سوی نیروهای امنیتی دختر 16 ساله وی بنام گلچین خودکشی کرد.
( سازمان دفاع از حقوق بشر در کردستان 15/4/84 )

30ـ منوچهر محمدی از دانشجویان بازداشت شده در تیر ماه 1378 به علت عدم اعطای مرخصی استعلاجی جهت درمان بیماریهایش از 14 روز پیش اعتصاب غذا کرده و به همین دلیل دچار خونریزی شدید شده و از صبح دیروز به کما رفته و در بهداری زندان بستری شده است .پدر نامبرده اعلام کرد : تا کنون بیش 2500 نامه به مسولان نظام جهت آزادی فرزندانش نوشته وفرستاده ولی حتی یک پاسخ از سوی مسولان نگرفته است. ( ایسنا 29/4/84 )

31 ـ اکبر گنجی روزنامه نگار زندانی پیگیر قتلهای زنجیره ای از تاریخ 21خرداد با خواست آزادی برای معالجه در خارج از زندان دست به اعتصاب غذا زده و پس از 37 روز به بیمارستان میلاد منتقل شده و در بیمارستان بدستور سعید مرتضوی دادستان تهران حق ملاقات با وکلای خود را ندارد . سعید حجاریان ،رضا تهرانی و عیسی سحرخیز به عنوان میانجی گران حاکمیت در تلاش هستند تا گنجی را واداربه شکستن اعتصاب غذا نمایند . ولی گنجی چهل دومین روز اعتصاب غذای خود را پشت سر گذاشته و خواستار آزادی بدون قید و شرط می باشد.
( خانواده گنجی 31/4/84 )

اخبار مربوط به فعالين سياسی ، فرهنگی :
32 ـ شهلا انتصاری و نجف رحیمی از اعضای اتحاد دمکراسی خواهان ایران ، از شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی مقابل دانشگاه تهران که در حمایت از آزادی اکبر گنجی برپا شده بود توسط نیروی انتظامی مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. (شهروند 22/4/84 )

33 ـ دکترفریبرز رئیس دانا عضو کانون نویسندگان ایران از شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی مقابل دانشگاه تهران برای آزادی اکبر گنجی توسط نیروی انتظامی مورد ضرب وشتم قرارگرفت . وی از ناحیه سینه ، دست و گردن مصدوم و دچار آسیب دیدگی شدید شد. ( اخبار امروز 26/4/84 )

34 ـ به گفته علیرضا جباری عضو کانون نویسندگان ایران ، وزارت اطلاعات از نشست جمع مشورتی اعضای کانون نویسندگان در هتل « هزار و یک شب»جلوگیری کرد . وی افزود : در 4 سال اخیر یعنی تمام طول دوران دوم ریاست جمهوری محمد خاتمی ،توسط وزارت اطلاعات و دیگر ارگانهای امنیتی کانون نویسندگان از برگزاری مجمع عمومی منع شده است .
(شهروند 29/4/84 )

35 ـ هفده نفراز کارگران و کارمندان با سابقه شرکت واحد به دلیل فعالیتهای سندیکایی با فشار خانه کارگر توسط مسئولین شرکت واحد از کار اخراج شدند. اکثر این افراد مستاجر ودر مناطقی مثل ورامین ، اسلامشهر ، دماوند ، اطراف کرج و حاشیه های تهران زندگی می کنند. اسامی کارگران و کارمندان اخراج شده عبارتند از: منصور اسالو ، ابراهیم مددی ، ناصر غلامی ، علی زادحسین ، علی اکبر پیرهادی ، سید بهروز حسینی ، محمد هژبری ، رضا ترازی ، عبدالله رومنان ، آیت جدیدی ، عطا باباخانی ، احد فرشی ، حسن کریمی ، رضا نعمتی پور ، امیر تاخیری ، حسن محمدی و داود رضوی .(هیات مدیره سندیکای شرکت واحد تهران تیر 84)

اخبار مربوط به فعالين سياسی ، فرهنگی : بازداشت ها
36 ـ کیانوش سنجری فعال سیاسی پس از ضرب و شتم توسط مامورین امنیتی بازداشت شد. مامورین امنیتی با شکستن درب منزل خانواده سنجری ماهواره ، کامپیوتر ، تلفن موبایل و تعدادی از کتابهای وی را با خود بردند. (کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی 3/4/84)

37 ـ عارف نادری عضو شورای شهر قروه به علت سخنرانی منتقدانه در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری توسط اداره اطلاعات بازداشت شد.(اخبارامروز7/4/84)

38 ـ علی حسن زاده از فعالان سیاسی حرکت ملی آذربایجان فارغ التحصیل دانشگاه تبریز به جرم پخش اعلامیه در شهرستان مرند دستگیر و به زندان اطلاعات منتقل گردید. ( کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان 7/4/84 )

39 ـ بهنام وفا سرشت زندانی سیاسی که در مرخصی بسر می برد توسط مامورین وزارت اطلاعات بازداشت شد . کامپیوتر ، ماهواره و اسناد شخصی وی توسط مامورین ضبط گردید. ( کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی 7/4/84 )

40 ـ محمد نعمتی از فعالین کارگری شهر سنندج و عضو کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای مستقل کارگری به همراه تعدادی دیگر از فعالین کارگری در تهران و سنندج بازداشت شدند.
(شورا 7/4/84)

41 ـ کاظم سعادت ، محمود اعرابی زاده ، حسن رحیمی بیات ، علی سلیمانی ، عاشیق جبرئیل خلیلی ، عاشیق ایلدیریم ، عزیز پورولی ، صادق خلیلی ، رهبر اسماعیلی ، حمید درخشان ، نادر الچین ، عباس لسانی ، عباس ساداتی ، ابراهیم جعفرزاده ، صادق حکیمی ، علی شادی ، بهروز عباس زاده ، قاسم انگوتی ، یاشار اسدی ، نیما اردبیلی ، مهدی آلتای ، محمدتقی اسدی ، فرهاد دشتی ، محمدباقر مطلبی ، اکبرآزاد ، سعید متین پور ، محمد پورعلی ، سهیلا حیدری ، محرم پورباقر ، معصومه پورباقر ، بابک پورباقر ، لطف الله نوری ، محسن ثروتی ، بهزاد دنیایی ، مهدی زنجانی ، چنگیز بخت آور ، یاشار آذر اوغلو ، آرش بخت آور ، یاور جمالی، مصطفی عوض پور ، وحید رمضانی ، محسن والایی، بخشعلی مرادی ، حبیب موسوی ، از فعالین سیاسی ، فرهنگی و هنری آذربایجانی در شهرهای تبریز ، اهر، پارس آباد مغان و کلبیر و تجمع کنندگان در قلعه بابک توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. ( کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان 11/4/84 )

42 ـ مهدی کاظمی ، دوست محمدی ، شفیعی و کاویانی از فعالین ستاد انتخاباتی مصطفی معین در قم به اتهام اخلال در نظم عمومی به دادگاه احضار شدند.
(وبلاگ طنین سکوت 12/4/84)

43 ـ مهدی فرحی شاندیز از بازداشت شدگان تحصن مقابل زندان اوین برای آزادی دکتر ناصر زرافشان پس از یک هفته بازداشت با قرار وثیقه 5 میلیون تومانی از زندان آزاد شد. ( کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی 19/4/84 )

44 ـ تعدادی از تجمع کنندگان در مقابل دانشگاه تهران و خیابانهای اطراف که با شعار زندانی سیاسی آزاد باید گردد ، خواستار آزادی اکبر گنجی بودند توسط مامورین امنیتی لباس شخصی و نیروی انتظامی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و بازداشت شدند.(ایسنا 21/ 4/84 )
45 ـ رضا گلپور نویسنده کتاب « شنود اشباح » به اتهام نشر اکاذیب با انگیزه سودجویی و باج خواهی توسط وزارت اطلاعات بازداشت شد. ( بازتاب 21/4/84 )

46 ـ مهندس علی اکبر موسوی خوئینی دبیر کل سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی در تجمع اعتراضی مقابل دانشگاه تهران که با خواست آزادی اکبر گنجی برپا شده بود توسط نیروی انتظامی مورد ضرب و شتم قرار گرفت و پس از انتقال به بیمارستان فیروزگر بازداشت شد. همچنین تعدادی اتوزیع کنندگان اطلاعیه در بین تجمع کنندگان بازداشت گردیدند.
(ایلنا21/4/84)

47 ـ نادر فتوره چی روزنامه نگار ، محمد هاشمی عضو شورای عمومی دفترتحکیم وحدت طیف علامه و محمد صادقی عضو اسبق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اصفهان از شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی مقابل دانشگاه تهران که در حمایت از آزادی اکبر گنجی برپا شده بود با «قرار» از بازداشت نیروی انتظامی آزاد شدند. ( ایسنا 22/4/84 )

48 ـ ناصر انصاری فعال سیاسی ، بابک دهرودی دانشجو و تعدادی دیگر از شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی مقابل دانشگاه تهران که در حمایت از آزادی اکبر گنجی برپا شده بود توسط نیروی انتظامی بازداشت شدند. حجت شریفی دبیر سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی بشدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و مجروح گردید. ( روز22/4/84 )

49 ـ ابدال کریمی 48 ساله از مربیان گروه کوهنوردی دنا در ارغونیه از شهرکهای اطراف اصفهان توسط ماموران اطلاعات بازداشت و پس از 23 روز با قرار وثیقه از زندان آزاد شد. نامبرده به علت دفاع از حقوق کارگران در کارخانه آجرپزی شمناکو قبلا به مدت 2 سال در زندان بوده و ممنوع استخدام می باشد. لازم به یاد آوری است که برادر وی بنام داریوش کریمی پس از تحمل 10 سال زندان توسط مامورین امنیتی رژیم ربوده و همانندتعدادی از قربانیان قتلهای زنجیره ای مفقود الاثر گردید.(سارا کریمی ـ زریر جهانگیری 24/4/84)

50 ـ حدود 250 نفر از مردم معترض مهاباد بازداشت شدند که 100 نفر از نوجوانان پانزده تا شانزده ساله با قید وثیقه از زندان آزاد شدند.(حزب کمونیست کارگری ایران 25/4/84)

51 ـ بدنبال حمله نیروی انتظامی به تجمع اعتراض آمیز فعالان سیاسی در حمایت از اکبر گنجی در مقابل دانشگاه تهران 33 نفر از شرکت کنندگان ، پس از ضرب وشتم و فحاشی توسط نیروی انتظامی بازداشت وبه کلانتری 148 منقل شدند.
(سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی 27/4/84)

52 ـ بهروز جاوید تهرانی عضو جبهه دمکراتیک ایران در تاریخ 4 خرداد توسط مامورین وزارت اطلاعات در منزلش بازداشت شد. وی در تمامی این مدت در سلول انفرادی بند 209 زندان اوین بس برده است. نامبرده از جمله بازداشت شدگان تیر ماه 78 بود که پس از سپری کردن 4 سال حبس در زندان رجایی شهر آزاد شد. تهرانی در جریان تحصن خانواده های زندانیان سیاسی در مقابل دفتر سازمان ملل در تهران بازداشت و مدت 6 ماه در زندان بسر برد. مریم آرایی از بازداشت شدگان تجمع مقابل زندان اوین برای آزادی دکتر ناصر زرافشان همچنان در زندان بسر می برد ،قرار است در تاریخ 27 شهریور به پرونده وی رسیدگی کنند . از سوی دادگاه برای او قرار وثیقه 5 میلیون تومانی صادر شده است اما وی بدلیل عدم توانایی مالی در تامین این وثیقه ناچار به تحمل شرایط سخت زندان شده است.
( کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی 28/4/84 )

فعالين سياسی ، فرهنگی ـ احکام دادگاهها
53 ـ فرید مدرسی و عبدالله حسن پور وبلاگ نویس به اتهام توهین به مقامات در شعبه 115 دادگاه کیفری قم ، هرکدام به 91 روز حبس تعزیری محکوم شدند. ( ایلنا 1/4/84 )

54 ـ رسول مهرپرور نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی به علت نطق پیش از دستور در مجلس ششم و نطق قبل از انتخابات دوره هشتم ریاست جمهوری در سال 1380 در شعبه 1083 دادگاه عمومی تهران محاکمه شد. ( ایسنا 6/4/84 )

55 ـ به گفته قاضی سعید برقعی رئیس شعبه 1159 دادگاه تهران 60 نفر از بازداشت شدگان تجمع 26 خرداد پارک ملت در تهران به اتهام اخلال در نظم عمومی ، اقدام علیه امنیت ملی و نظام محاکمه شدند. شش نفر از این افراد به عنوان سازمانده از سه ماه تا یکسال زندان و 74 ضربه شلاق محکوم گردیدند. در ضمن اتهام مربوط به اقدام علیه امنیت ملی و نظام به دادگاه انقلاب تهران ارجاع شده است ( اعتماد 13/4/84 )

56 ـ علیرضا پورمند یکی از پرسنل سابق نیروی دریایی به اتهام فعالیت در جمعیت های سیاسی در دادگاه نظامی به سه سال زندان محکوم شد . ( ایلنا 15/4/84 )

57 ـ فیلمنامه « ماهی » نوشته بهرام بیضایی بدستور شورای بررسی کتاب وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی غیر قابل چاپ اعلام شد. ممنوع بودن چاپ این اثر به انتشارات روشنگران ابلاغ گردید. ( اعتماد 29/4/84 )

فعالين سياسی ، فرهنگی ـ احضار به دادگاهها
58 ـ سعید متین پور و لیلا صفری به علت فروش عکس بابک خرمدین به دادگاه زنجان احضار شدند. همچنین تعدادی از کسانی که سال گذشته زمان رفتن به قلعه بابک بازداشت شده بودند ، به دادگاه انقلاب کلبیر احضار شدند ، اسامی آنها عبارتند از: محمد لوایی از تبریز ، عاشیق قربان پورولی و اسماعیل دهقانی از اورمیه ، عیوض بیات از زنجان ، اکبر آزاد از تهران ، آیت الله مهر علی بیگلو از جلفا ، داریوش حاتمی و رسول قهرمانی فرد از خداآفرین .
( کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان 6/4/84 )

59 ـ علی مزروعی عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی به اتهام نشرآکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی با شکایت سپاه پاسداران به شعبه 76 دادگاه کیفری استان تهران احضار شد. ( ایلنا 14/4/84 )

60 ـ دکتر سعید مدنی از فعالین ملی ـ مذهبی و دکتر پرویز پیران استاد دانشگاه علامه طباطبایی به علت مصاحبه با رادیو فرانسه در باره تحلیل و بررسی آسیب های اجتماعی به شعبه هفتم دادسرای ناحیه 21 تهران احضار شدند.(ایسنا17/4/84)

احکام قصاص
61 ـ براساس اطلاعیه صادره از سوی سازمان عفو بین الملل وحید 28 ساله ، 12 سال پیش با پاشیدن اسید بر روی یک جوان که منجر به کوری وی شده است ، به حکم دادگاه عالی ایران چشم وحید باید با یک عمل جراحی از حدقه خارج شود. ( وبلاگ ساحل 9/4/84 )
قتل مردم توسط نیرو های انتظامی و امنیتی :
62 ـ ناصر پیروی رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان ماسال که سابقه زیادی در مبارزه با قاچاقچیان چوب و مین خواران داشت توسط چهار نفر نظامی ربوده و با تیغ موکت بری سر وی را بریدند. دو سال پیش نیز رشید غفاری جنگلبان منطقه تالش توسط مافیای چوب و زمین ( اسم مستعار افراد قدرتمند وابسته به نظام ) در نیمه های شب در خانه اش به ضرب گلوله به قتل رسید. ( شرق 13/4/84 )
63 ـ سید کمال اسفرام 25 ساله فرزند قادر مشهور به « شوانه » در میدان استقلال مهاباد براثر تیر اندازی نیروی انتظامی زخمی وپس از انتقال به زندان کشته می شود. جسد وی از سوی نیروی انتظامی با طناب به یک ماشین تویوتا بسته و در خیابانهای مهاباد به طرز فجیعی کشانیده شده است . ( روژهلات 20/4/84 ) خبر فوق از سوی جعفرآئین پرست نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی تائید شد و در روزنامه شرق مورخ 24/4/84 منتشرگردید. پس از پخش عکس های جسد شوانه از طریق ماهواره و اینترنت تظاهرات اعتراضی وسیعی در مهاباد برگزار میشود وبه گفته سید معروف صمدی فرماندار مهاباد تعدادی از مردم توسط نیروهای امنیتی بازداشت می شوند. ایسنا (27/4/84 ) جمشید انصاری استاندار آذربایجان غربی خبر اعتراض چهار روزه مردم مهاباد بر علیه قتل شوانه را طی مصاحبه ای تائید کرد. ایسنا 29/4/84 سایت بازتاب خبر اعتصاب بازار مهاباد و اعتراض مردم را در تاریخ (23 /4/84 )منتشر کرد.

64 ـ براثر تیراندازی نیروهای امنیتی رژیم به یک ماشین در جاده سردشت ـ ربط یک نفر به اسم حسین بشدت زخمی شد. براثر تیراندازی نیروهای امنیتی رژیم به یک مینی بوس مسافری در جاده سقز ـ بانه چهار نفر مجروح شدند. یک دختر 12 ساله در جریان این تیراندازی بشدت زخمی شده و قرار است پای اورا قطع کنند. براثر تیراندازی نیروهای امنیتی رژیم به یک ماشین دیگر در جاده سقز ـ بانه یک پسر بچه 13 ساله بشدت مجروح شده و پای اورا قطع می کنند. براثر تیراندازی نیروهای امنیتی رژیم به سرنشینان یک ماشین در مرز ایران وعراق دو نفر کشته و یک نفر زخمی شد. ( حزب کمونیست کارگری ایران 26/4/84 )

65 ـ بر اثر تیراندازی نیروی انتظامی حسین احمدی اهل روستای « سردوش » از توابع مریوان کشته شد. وی دارای همسر و 7 فرزند می باشد. ( پیام 29/4/84 )
محکومين به اعدام :
66 ـ نظیر ازبک تبعه افغانستان به اتهام قتل سه زن به حکم قاضی قاسم کوه کمره ای به سه بار اعدام محکوم شد. ( ایران 1/4/84 )

67 ـ حسین 23 ساله به جرم قتل حسین عیوض زاده در شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی نورالله عزیز محمدی محکوم به اعدام شد. (ایران 9/4/84 )

68 ـ سام 27 ساله به جرم قتل مادرش محبوبه در شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی نورالله عزیز محمدی محکوم به اعدام شد. ( اعتماد 9/4/84 )

69 ـ اکبر به جرم قتل همسرش منصوره در شعبه 1157دادگاه جنایی استان تهران به حکم دادرس محمدیاری محکوم به اعدام شد. ( اعتماد 9/4/84 )

70 ـ اکرم 30 ساله و بهنام 27 ساله به جرم قتل حسن یوسفی 70 ساله در شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی نورالله عزیز محمدی محکوم به اعدام شد.
(شرق 13/4/84)

71 ـ مرتضی به جرم قتل عباس احمدی در خرداد1374 در شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی نورالله عزیز محمدی و با تائید دیوانعالی کشور محکوم به اعدام شد.
( شرق 16/4/84 )

72 ـ فردی بنام کریم به جرم قتل پدر همسرش بنام فرج الله 55 ساله ، در شعبه 74 دادگاه کیفری استان تهران و با تائید شعبه 33 دیوانعالی کشور محکوم به اعدام شد.
(اعتماد21/4/84)

73 ـ رضا دشتی 37 ساله به جرم قتل محمدعلی ، در شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی نورالله عزیز محمدی محکوم به اعدام شد.(اعتماد 26/4/84 )

74 ـ بهزاد 28 ساله به جرم قتل هوشنگ وکیل دادگستری ، در شعبه 71 دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی نورالله عزیز محمدی محکوم به اعدام شد. ( شرق 27/4/84 )

75ـ افرادی بنامهای جمعه گل و معشوق تبعه افغانستان به جرم قتل زنی بنام عصمت 70 ساله در دادگاه بدوی و تجدید نظر محکوم به اعدام شدند. ( ایسنا 31/4/84 )

احکام اجرا شده اعدام توسط دادگاهها :
76 ـ محسن غفارزاده به جرم تجاوز به عنف به حکم دادگاه شهرستان سلماس و با تائید دیوانعالی کشور در میدان کارگر سلماس در ملاء عام بدار آویخته شد. ( اعتماد 16/4/84 )

77 ـ رویا 28 ساله و محمد 30 ساله به جرم قتل مهندس محمد کوهپایه در فروردین 1378 به حکم دادگستری اصفهان وبا تائید دیوانعالی کشور در زندان اصفهان بدار آویخته شدند. ( اعتماد 15/4/84 )

78 ـ علی عادل زاده 24 ساله ، آرش غلامیان خراسانی و داود دلیران به جرم سرقت مسلحانه وقتل در منطقه قاسم آباد مشهد در ملاء عام بدار آویخته شدند. (کیهان 16/4/84)

79 ـ عیوضعلی حسین زاده به جرم قتل به حکم دادگاه در فلکه گاز شهرستان اردبیل در ملاء عام بدارآویخته شد. ( اعتماد 25/4/84 )

80 ـ علی صفرپور رجبی 20 ساله به جرم قتل یک افسر نیروی انتظامی بنام حمید انشادی در مهرماه 1380 ، به حکم شعبه اول دادگستری پلدختر و با تنفیذ رئیس قوه قضائیه در میدان بسیج پلدختر در ملاء عام بدار آویخته شد. (کیهان 23/4/84 )

81 ـ دو جوان بنامهای محمود عسکری فرزند عبدالکاظم و ع ـ م فرزند مطیر به جرم سرقت ، اخلال در نظم عمومی ، شرب خمر و لواط به حکم شعبه 133 دادگاه کیفری مشهد و با تائید شعبه 41 دیوانعالی کشور ، پس ازتحمل 228 ضربه شلاق در میدان عدالت مشهد در ملاء عام بدار آویخته شدند. روح الله رزاز زاده وکیل مدافع محمود عسکری گفت : موکلش کمتر از 18 سال داشته است همچنین به نوشته انجمن حمایت از حقوق کودکان هر دو متهم زمان وقوع جرم زیر 18 سال بوده اند. (ایسنا 28/4/84 )

ihrnena@gmail.com 22/7/2005 31/4/1384

فعالين ايرانی دفاع از حقوق بشر در اروپا و آمريکای شمالی
انجمن فعالان حقوق بشر در ايران ـ کانادا
انجمن مدافعین حقوق بشرو دمکراسی در ایران – فرانسه
اتحاد برای دفاع ازحقوق بشر در ایران – واشنگتن – آمریکا
انجمن مدافعين حقوق بشر در ايران ـ بلژيک
کانون دفاع از حقوق بشر در ایران - آلمان
شبکه فعالان حقوق بشر ایرانی در آلمان :
کانون دفاع ازدمکراسی در ایران– هلند
کمیته دفاع از حقوق بشر در ایران – سوئد
کمیته دفاع از حقوق بشر در ایران – کالیفرنیا – آمریکا
کمیته نوران ( کمیته دفاع از حقوق بشر در ایران – نروژ) :
سازمان ایرانیان غرب کانادا – ونکور – کانادا
کمیته دفاع از آزادی و دمکراسی در ایران – اطریش :
فعالین ایرانی حقوق بشر- سوئیس:
کميته اتحاد برای دمکراسی در ايران ـ ايتاليا
کمیته دفاع از زندانیان سیاسی ایران- برلین:
فعالان دفاع از حقوق بشر

HOME