شکل گیری جنبش های اجتماعی در ایران در پی کنار کشیدن اصلاح طلبان حکومتی از دید یک فعال اجتماعی

پس از اعتصاب کارکنان شرکت واحد و دستگیری شماری از رهبران سندیکای کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه این سوال پیش آمده که آیا جنبش های اجتماعی ایران در دولت احمدی نژاد مورد سرکوب قرار خواهند گرفت یا نه. سیامند زندی فعال اجتماعی ساکن تورونتو در مصاحبه با رادیو فردا می گوید: جنبش اجتماعی در ایران همچنان وجود دارد و حرکت می کند. امروز که نهادهای مدنی زیر فشارهای دولت قرار گرفته، خبری از اصلاح طلبان حکومتی نیست. عقب نشینی کامل اصلاح طلبان حکومتی از مواضعشان به معنای سکوت و ازمیان رفتن جنبش اجتماعی نیست. این جنبش اجتماعی در بطن جاری است و بنظر من آینده روشنی را باید انتظار کشید.
مريم اقوامي (تورانتو)
[ audio ] (rm) صدا | (wma) صدا [ 3:47 mins ]

سیامند زندی (فعال اجتماعی ساکن تورونتو): به گمان من جنبش اجتماعی همچنان وجود دارد و حرکت دارد می کند. یکی ازنشانه های بسیار بارز و برجسته اش حمله نیروهای دادستانی آقای قاضی سعید مرتضوی به مسولان سندیکای کارگران شرکت واحد بود. با توجه به اینکه سندیکای واحد اولین سندیکای مستقل است که شکل گرفته و با توجه به اینکه این سندیکا سندیکایی است اجتماعی و سندیکای تعدادی روشنفکر که با هم نشسته باشند و گروهی را بوجود آورده باشند نیست، سندیکایی است که از اعتبار بسیار بسیار بالایی در میان کارگران برخوردار است. اینکه امروز آقای سعید مرتضوی نیروی خودش را متوجه نهادهای مدنی می کند، تاکید می کنم نهادهای مدنی می خواهم اشاره ای کنم به صحبت های اصلاح طلبان حکومتی در دوران سابق که تمام نیرو و انرژی خودشان را در هر کلامی وجمله ای در واژه نهادهای مدنی استفاده می کردند. امروز این نهادهای مدنی که می تواند کانون نویسندگان ایران باشد، کانون وکلا باشد، می تواند سندیکای کارگران شرکت واحد باشد، زیر ضربه های مرتضوی هستند و خبری از اصلاح طلبان حکومتی نیست. به همین دلیل هم عرض می کنم که جنبش اجتماعی ایران دارد راه خودش را پیدا می کند و شکل می گیرد. اگر که آقای مرتضوی در این دوران سخت که انقدر هم زیرفشار هستند بدنبال این می رود که یک دردسر تازه بخرد و کارگران شرکت واحد را عملا با حرکت خودش دعوت به اعتصاب عمومی می کند، می شود گفت که بدلیل فعال و زنده بودن این جنبش اجتماعیست.

مریم اقوامی (رادیو فردا): آقای زندی در بخش دیگری از گفتگوی خود در مورد چشم انداز جنبش اصلاح طلبی در دولت آقای احمدی نژاد و نیز فعالیت های گروه های اجتماعی مدنی که ایرانیان را به گذار آرام به دموکراسی امیدوار کرده بود، چنین می گوید:

سیامند زندی: من فکر میکنم در رابطه با جنبش اجتماعی ایران می بایست حتما از واژه جنبش اجتماعی واقعا موجود باید استفاده کرد. در ایران جنبش اجتماعی موجود است، دارد حرکت می کند. ما در دوران خاتمی ومجلس ششم از آنجایی که درگیری ها و اختلافات میان دوجناح حکومتی بود و بخشی از روشنفکران اجتماعی هم با استفاده از این فضای اختلافات حرکت خودشان را انجام می دادند، طبیعتا برخوردها و عکس العمل ها به روزنامه ها راه می یافت. در دوره کنونی با توجه به عقب نشینی کامل اصلاح طلبان حکومتی از همه مواضعشان و منتظر فرصتی شدن، عموما اختلافاتشان با حکومت الان اختلافات بسیار بسیار جزیی شده و افرادی بطور مثال مانند بهزاد نبوی عملا چیزی ازشان نمی شنویم، بنوعی کنار کشیده اند. اما این به معنای سکوت و ازمیان رفتن جنبش اجتماعی نیست. این جنبش اجتماعی در بطن جاری است. من گمان نمی کنم که نیاز به تعدادی ایدئولوگ داشته باشد. خوشبختانه جنبش اجتماعی ایران از فضای سال 56 یا 57 که انقلاب شد و بیشتر بر پایه احساس صورت گرفت، وارد یک دوران تعقل شده. دوران تعقل را ما عملا در جنبش دانشجویی مان در جنبش کارگری مان ودر روزنامه نگارانمان همه بخش می بینیم. بنظر من آینده روشنی را باید انتظار کشید.