سخنگوي قوه قضاييه:
هفت قاضي در سال 84 به دليل نقض حقوق شهروندي معلق شدند

 20/04/1385 

تهران- خبرگزاري كار ايران

سخنگوي قوه قضاييه در خصوص اجراي قانون حفظ حقوق شهروندي و آزادي‌‏هاي مشروع، گفت: در سال 84 شش مورد قاضي به اتهام بازداشت غيرقانوني و يك قاضي به لحاظ اخذ اقرار غيرقانوني معلق شده‌‏اند. ما قضات عادل و عدالت‌‏محور در كشور بسيار داريم اما نسبت به يك مورد تخلف هم حساس هستيم.


به گزارش خبرنگار "ايلنا"، جمال كريمي‌‏راد در نشست خبري خود با خبرنگاران با تاكيد بر ملي شدن خدمات حقوقي، گفت: همه مردم مي‌‏توانند در دادگاه‌‏ها از وكيل استفاده كنند، كساني هم كه هزينه پرداخت حق‌‏الوكاله را ندارند مي‌‏توانند به دفتر حمايت قضايي در دادگستري‌‏ها و كانون‌‏هاي وكلا مراجعه و از وكيل معاضدتي استفاده كنند.
وي افزود: ورود وكيل به پرونده، به دادرسي عادلانه, منصفانه و قانونمند كمك مي‌‏كند.
كريمي‌‏راد در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه چرا برخي از بازپرس‌‏ها از حضور وكيل در تحقيقات مقدماتي ممانعت مي‌‏كنند، گفت: طبق تبصره ذيل ماده 128 آيين دادرسي كيفري، حضور وكيل در پرونده‌‏هاي امنيتي منوط به اجازه قاضي است كه مي‌‏تواند وكيل را از حضور در تحقيقات مقدماتي محروم كند البته مجلس ششم در مورد اين تبصره مصوبه‌‏اي داشت كه با اشكالات وارده، به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارجاع شد اما مجمع با توجه به اينكه قوه قضاييه در حال تدوين آيين دادرسي جامعي است، اين مصوبه را مسكوت گذاشته تا قوه قضاييه آيين دادرسي جامع خود را ارايه كند.
وي تاكيد كرد: برخي‌‏ها به ماده 3 قانون حقوق شهروندي استناد مي‌‏كنند و مي‌‏گويند كه اين ماده محدوديت حضور وكيل در مرحله تحقيقات مقدماتي در پرونده‌‏هاي امنيتي را در ماده 128 آيين دادرسي كيفري نقض كرده است، در حالي كه اين گونه نيست.
كريمي‌‏راد افزود: طبق اصل 35 قانون اساسي و مصوبه مجمع تشخيص در سال 70، قضات نبايد متهمي را از داشتن وكيل محروم كنند اما مي‌‏توانند از حضور وكيل در پرونده‌‏هاي مقدماتي در مرحله تحقيقات مقدماتي ممانعت به عمل آورند. آقاي وكيل در مرحله تحقيقات مقدماتي چه چيزي مي‌‏خواهد بگويد؟ البته مي‌‏تواند لايحه ارايه دهد و بازپرس هم نبايد بدون توجه به لايحه وكيل، قرار خود را صادر كند.
سخنگوي قوه قضاييه در پاسخ به اين سوال كه چه تدابيري را براي پيشگيري از تخلفات احتمالي انتخابات مجلس خبرگان رهبري پيش بيني كرده‌‏ايد، گفت: تا برگزاري اين انتخابات زمان زيادي باقي است.
سخنگوي قوه قضاييه در پاسخ به اين سوال كه معاونت امنيتي دادستاني تهران در چه حيطه‌‏اي كار مي‌‏كند و آْيا اين معاونت جديد تاسيس شده است، گفت: محدوده كاري معاونت امنيتي دادستاني تهران به طور كلي مربوط به پرونده‌‏هاي امنيتي است و اين معاونت در ارتباط با مراكز امنيتي مشغول به فعاليت است. اين معاونت, معاونت جديدي نيست و پيش از اين نيز مشغول به فعاليت بوده است.
وي در خصوص حوادث اخير شرق كشور، گفت: ستاد ويژه‌‏اي در منطقه شرق كشور مستقر شده است كه دستگاه قضايي هم حضور فعالي در آن دارد. رييس جديد دادگستري سيستان و بلوچستان هم مجتمع قضايي ويژه‌‏اي را در اين رابطه ايجاد كرده است كه تاثيرات خوبي در كاهش جرايم داشته است.
كريمي‌‏راد افزود: با تدابير انجام‌‏شده در منطقه شرق كشور، 95 درصد گروگانگيري‌‏ها كشف و گروگان‌‏ها آزاد شده‌‏اند، همچنين سرقت مسلحانه 16 درصد, قتل‌‏هاي مسلحانه 50 درصد, آدم‌‏ربايي 35 درصد, درگيري مسلحانه 45 درصد, دستگيري اشرار 150 درصد و شهادت نيروها 80 درصد كاهش يافته است. تعدادي از افراد شرور نيز در ملاء عام اعدام شده‌‏اند كه موجب اعتماد عمومي شهروندان در سيستان و بلوچستان شده است.
وي در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر اينكه چرا قانون اعلام اسامي مفسدين اقتصادي اجرا نمي‌‏شود، گفت: اگر اين قانون قابليت اجرا پيدا كند، كسي نمي‌‏تواند نسبت به اجراي مفاد آن خودداري كند.
وزير دادگستري در خصوص پيگيري دولت و قوه قضاييه در مورد حراج لوح‌‏هاي ايراني در آمريكا، گفت: اين الواح در زمان طاغوت از ايران خارج شده بود و تاكنون هم به ايران هم باز نگشته است اما در چند روز اخير شاهد حكمي از سوي محكمه آمريكايي بوديم كه اين الواح را به نفع رژيم غاصب اسرائيل مصادره كرده بود كه اين اقدام آنها توجيه حقوقي و قانوني ندارد و همه انسان‌‏هاي متعهد, اهل فرهنگ و تمدن و پايبند به قانون و منطق در سراسر جهان نسبت به اين موضوع اعتراض كردند. در داخل نيز ما شاهد اعتراض جدي دولت, دستگاه قضايي و نمايندگان مجلس بوديم.
وي افزود: دولت ايران اعتراض جدي خود را نسبت به اين مساله به يونسكو ارايه كرده و نمايندگي جمهوري اسلامي در نيويورك نيز اين قضيه را پيگيري كرده است. اين اقدام خلاف قانون دادگاه آمريكايي حتي احساسات دانشگاه شيكاگوي آمريكا را كه الواح ايراني در آن به امانت گذاشته شده بود، نيز برانگيخته است.
كريمي‌‏راد با اشاره به ديدار اخير مسوولان عالي قضايي با مقام معظم رهبري، گفت: آقا طبق جايگاهشان متذكر شده‌‏اند كه قوه قضاييه بايد طوري عمل كند كه مردم آن را به عنوان يك مرجع عادل و تيزبين و مجري عدالت ببيند.آقا همچنين فرمودند كه قوه قضاييه بايد به كمترين خلاف در درون خود بسيار حساس باشد كه اين مورد نيز مورد توجه رييس و مسوولان قوه قضاييه قرار دارد.
سخنگوي قوه قضاييه با اشاره به موضوع حمايت از زنان و اطفال در قوه قضاييه، گفت: در اين زمينه ما شاهد پيشرفت‌‏هاي مطلوبي هستيم و حتي در 30 استان كشور دفاتر حمايت از حقوق اطفال و زنان ايجاد شده است.
سخنگوي قوه قضاييه در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر اينكه آيا اظهارات اخير وزير اطلاعات در خصوص اتهام رامين جهانبگلو مبني بر راه‌‏اندازي انقلاب مخملي در ايران صحت دارد، گفت: اين موضوع را چرا از من مي‌‏پرسيد؟ اطلاع‌‏رساني مطلوبي در اين زمينه به عمل آمده است و اين پرونده نيز هنوز در مرحله تحقيقات است.
كريمي‌‏راد در خصوص وضعيت روزنامه ايران، گفت: اين پرونده در سه دادگاه در حال پيگيري است كه دادگاه انقلاب به اتهامات سردبير و كاريكاتوريست, شعبه 76 دادگاه كيفري به اتهامات مديرمسوول و شعبه 1060 دادگاه عمومي نيز به اعتراض هيات نظارت بر مطبوعات در خصوص قرار بازپرس پرونده رسيدگي مي‌‏كند. هنوز وقت رسيدگي به اتهامات مديرمسوول اين روزنامه تعيين نشده است و دادگاه عمومي نيز به زودي نظر خود را در مورد توقيف روزنامه ايران اعلام مي‌‏كند.
كريمي‌‏راد در خصوص وضعيت دو تبعه فرانسوي و آلماني كه در زندان‌‏هاي ايران به سر مي‌‏برند، گفت: در مورد اين دو تبعه، دو پرونده تشكيل شده است كه در يك پرونده حكم قطعي صادر و پرونده ديگر در حال پيگيري است. آيت‌‏الله شاهرودي هم دستور ويژه‌‏اي در اين پرونده صادر كرده‌‏اند كه از طريق مرجع مربوطه در حال رسيدگي است.
وي در خصوص پرونده ترور قاضي مقدس، گفت: اين پرونده براي تنظيم قرار نهايي و صدور كيفرخواست آماده مي‌‏شود.
اين پرونده از زماني كه متهمين دستگير شده‌‏اند، روند خوبي را طي كرده است و قاضي پرونده نيز دستور داده است كه آخرين بررسي‌‏ها را از طريق يكي از مراجع پيگيري كنند.
به گفته وي، در پرونده ترور قاضي مقدس ده نفر دستگير شده‌‏اند.
سخنگوي قوه قضاييه در پاسخ به اين سوال كه آيا وجود قضات مسن در دستگاه قضايي، تاثيري در روند قضاوت ندارد، گفت: در كشور ما سقف سني براي بازنشستگي قضات وجود ندارد. اتفاقا وجود قضات باتجربه به نفع سيستم قضايي كشور است. ضمن اينكه كميسيون نقل و انتقالات قضات نيز اگر قاضي را از لحاظ توان جسمي صالح به ادامه كار نبينند، بازنشسته مي‌‏كنند.
پايان پيام

HOME