پانزده هزار تومان ، جريمه نپوشيدن جوراب

برخورد با زنان و دختران در خيابان ها شدت بافته است -
روزنت "ايران ما"، ستاره يعقوبي - در شرايطي يك ماه از پيروزي يك محافظه كار در انتخابات رياست جمهوري گذشته كه خبرها حكايت از شدت يافتن برخي برخوردها با زنان و دختران به اصطلاح «كم حجاب» دارد.
اگر چه چنين برخوردهايي هنوز در تهران به عنوان پايتخت ايران به طور عمده مشاهده نشده است ليكن افزوده شدن بر برخوردها در ساير استانهاي كشور و بخصوص استانهاي شمالي كشور كه اين روزها پذيراي تعداد زيادي از هموطنان ايراني است ، علاوه بر اينكه سليقه اي بودن اين برخورد ها را تداعي مي كند ،‌ مي تواند زنگ حطري براي تعميم اين برخوردها به ساير شهرهاي كشور نيز باشد.

اوج اين برخوردها در شهرهاي رشت ،‌نوشهر ، چالوس ، رامسر ، انزلي و لاهيجان است بطوريكه حوالي عصر در مكانهايي كه معمولا دختران و پسران در آنجاها وقت خود را صرف قدم زدن مي كنند ، نيروي انتظامي با يك ميني‌بوس از راه مي رسد و دختران و زنان به زعم خود «كم حجاب» را سوار كرده و با خود مي برد.

« نوشين » دختري كه هفته پيش اينچنين «صيد» شده بود در مورد جزئيات برخورد پليس با دختران مي گويد:«حدود ساعت هفت بود كه كمي عقب تر از مادر و خاله ام مشغول قدم زدن در پياده رو بودم. ناگهان پليسي با گرفتن گوشه روسري ام ، من را به سمت ميني‌بوس كشاند و حتي اجازه نداد كه به مادر و ساير اقوامم بگويم چه دارند بر سرم مي‌آورند. به من گفتند آنها بزودي مي فهمند بر سر تو چه آمده است!»

وي مي افزايد:«نه حجابم بد بود و نه شلوار يا روپوشم كوتاه و تنگ؛ بلكه تنها به دليل نپوشيدن جوراب در اين هواي گرم ،‌ من را به همراه چهل ، پنجاه دختر ديگر كه آنها هم تقريبا مثل من بودند ، بازداشت كردند.عليرغم تلاش خانواده ها ، متاسفانه ما حدود پنجاه نفر را در يك اتاقك هفت در هشت متر بازداشت نگه داشتند و صبح سوار ميني بوس كردند تا به دادگاه ببرند اما قاضي كشيك (كه روزهاي تعطيل به امور رسيدگي مي كند) نبود و به همين دليل از خانواده هاي ما كارت شناسايي و اينجور چيزها گرفتند كه متعهد باشيم فردايش در دادگاه حضور يابيم.روز شنبه هم به دادگاه مراجعه كرديم كه قاضي من را به 15 هزار تومان به جرم نپوشيدن جوراب مجكوم كرد كه پس از پزداخت اين مبلغ آزاد شدم. »

سابقه برخورد با بي حجابي هر چند بيش از دو دهه در ايران تكرار مي شود اما همواره شدت اين برخورد دچار نوساناتي بوده است.در سالهاي اخير و بخصوص پس از مديريت « قاليباف » بر پليس ، اين نيرو كمتر سعي كرد در حوزه هاي شهري به تشديد اين برخوردها دامن بزند چرا كه پليس ايران در آن سالها مي كوشيد ذهنيت برجاي مانده از حضور پليس در سركوب دانشجويان در سال 78 را بزدايد. با اين همه ، در ماههاي اخير برخورد پليس با جوانان شديدتر شده است.

وجود برخورد با زنان و دختران تنها در برخي از مناطق كشور باعث شده تا به نوعي برداشت شود كه اين برخورد ها خاصل دستور العمل خاصي نيست و تنها براساس سليقه فرمانده‌هان پليس آن مناطق به پيش مي‌رود.

در اين مورد سردار«رضا زارعي» ، فرمانده نيروي انتظامي استان تهران اما نظر ديگري دارد چنانكه مي گويد:« حد مجازات را پليس تعيين نمي كند». او يكي از فرماندهان پليس است كه در چند ماه اخير طرح هايي را براي مبارزه با مظاهر فساد در سطح حوزه استحفاظي خود انجام داده است كه البته تعداد زيادي از جوانان با اين برخورد ها مخالفند.
وي در مورد اين برخود هاي اخيرش مي گويد:« من هميشه تكرار كرده ام برخورد ما با همه يكسان نيست. ما بين جوانان اعم از دختر و پسر كه براساس علاقه و سليقه شيك پوش هستند ،‌تميزند ، زيبا هستند و از رنگ هاي شاد و متنوع استفاده مي كنند با افرادي كه به گونه اي در انظار عمومي حاضر مي شوند كه سرتاپاي آنها حكايت از جرم و تخلف و انجام فعل حرام و قانون‌شكني دارد ، تفاوت قائليم. »

در روزهاي اخير برخورد با دختران و زنان در حالي صورت مي گيرد كه بسياري از آنان هرگز مفاسد اجتماعي محسوب نمي شوند بلكه دخنران و زناني عادي هستند كه بنا بر عرف جامعه‌ي خودشان زندگي مي‌كنند و مي پوشند. آنها از خود مي پرسند چرا به يكباره عده اي پليس به خيابان ريخته و بدون دليل ، تنها به خاطر بيرون مانده چند تار موي سرگردان از روسري ، يا پوشيدن شلواري كه تا قوزك پايشان را پوشيده ، بازداشت شان مي كنند و در حالي كه هنوز پليس كشور به بسياري از وظايف ذاتي خود درست عمل نمي كند. بسياري از زنان نيز معتقدتد بايد با زنان خياباني و مظاهر علني فساد مبارزه شود اما اين راه درست است كه به يكباره خشك و تر با هم در آتش ريخته شوند؟

* * *
پيروزي يك چهره سرشناس محافظه كار در انتخابات سوم تير ، نگراني هايي را در سطح جامعه پديد آورده است. در نگاه اول برخي معتقدند با حضور محافظه كاران در راس دولت ، بر شدت فشار بر آزادي هاي اجتماعي افزوده خواهد شد ليكن در نقطه مقابل ، برخي از صاحبنظران اعتقاد دارند كه دولت احمدي‌ن‍ژاد براي پيروزي در خرداد 88 نياز دارد كه راي دهندگان آينده را بيش از اين نيازارد. بر اين عقيده ،‌ برخورد هاي اخير تنها حركت هايي سليقه‌اي هستند كه هر فرمانده در اين روزهاي پايان دولت خاتمي و احتمالا آغاز دولت جديد براي نشان دادن اقتدار خود و البته به دست آوردن طرفداراني در دولت جديد ، انجام مي دهد.

با اين وجود پيش بيني مي شود در هفته هاي اخير از شدت اين برخوردها كاسته شود و احتمالا دولت محافظه كار آينده كه معمولا در مورد سياست هاي اجتماعي برنامه اي ندارند ، به سكوت شاهد گسترش حركت هاي اجتماعي زنان و جوانان باشد و البته در اين ميان وظيفه زنان و جوانان است كه از حقوق خودشان دفاع كنند.




 

منبع: روزنامه اینترنتی روز ۸ مرداد ۱۳۸۴

HOME