پنج گزارشگر ويژه سازمان ملل از اکبر گنجی حمايت کردند

طی روزهای گذشته، عکسهايی از اکبر گنجی که بر اثر اعتصاب غذا دچار کاهش وزن و ضعف شده در سايتهای اينترنتی انتشار يافت
گزارشگران سازمان ملل متحد با انتشار اطلاعيه ای، حبس اکبر گنجی، روزنامه نگار ايرانی را به منزله نقض هنجارهای بين المللی حقوق بشر دانسته اند و خواستار دسترسی او به امکانات درمانی و محاکمه مجددش در دادگاهی مستقل و بی طرف شده اند.
اين درحالی است که آقای گنجی پس از 36 روز اعتصاب غذا در اعتراض به نحوه رفتار با او در زندان اوين، صبح دوشنبه به بيمارستان منتقل شد.

معصومه شفيعی، همسر آقای گنجی، به بی بی سی گفت که همسرش از زندان به بيمارستان "ميلاد" منتقل شده است.


گفتگو با عيسی سحرخيز، عضو کميته سه نفره پيگيری وضعيت اکبر گنجی

خانم شفيعی گفت که وی برای ملاقات همسرش به اين بيمارستان رفته اما اجازه ملاقات به وی داده نشده است. وی اظهار اميدواری کرد تا مقامات به وی اجازه ديدار باهمسرش را بدهند.

وی گفت تا زمانی که موفق به ديدار همسرش نشود، نمی تواند در خصوص سلامتی او و وضعيت جسسمانيش اظهار نظری بکند. اما وی تاکيد کرد که نگران حال همسرش است.




"نقض حقوق بشر"

پنج گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز پانزدهم ژوئيه در اطلاعيه ای "نگرانی عميق" خود را درباره سلامتی و نقض حقوق آقای گنجی ابراز کردند.

امضاکنندگان اين اطلاعيه مشترک، که توسط کميسريای عالی حقوق بشر سازمان ملل مستقر در ژنو صادر شد، گزارشگران ويژه و کارشناسان بلندپايه سازمان ملل متحد هستند:


آمبئی ليگابو، گزارشگر ويژه در زمينه حق آزادی بيان
مانفرد نواک، گزارشگر ويژه در زمينه شکنجه
هينا جيلانی، نماينده ويژه دبيرکل در امور مدافعان حقوق بشر
ليلا زراگوی، رئيس و مخبر کارگروه بررسی بازداشتهای خودسرانه
پل هانت، گزارشگر ويژه در زمينه حق همگانی دسترسی به بالاترين استانداردهای ممکن برای سلامتی جسمی و روانی.

پنج گزارشگر سازمان ملل خواستار تضمين امکانات پزشکی مناسب برای آقای گنجی و رسيدگی عادلانه به پرونده او شدند.

در اين اطلاعيه، حبس آقای گنجی به منزله "نقض هنجارها و معيارهای بين المللی حقوق بشر درباره حق آزادی عقيده و بيان و ميثاقهای بين المللی مربوط به تامين آزاديهای اساسی و حقوق پذيرفته شده شهروندی" تلقی شده است.

گزارشگران ويژه سازمان ملل از مقامات جمهوری اسلامی خواستند که "تمامی تدابير لازم" را اتخاذ کنند تا آقای گنجی در دوران بازداشت از شرايط مناسب، از جمله مراقبتهای پزشکی ضروری که باتوجه به وضع سلامتی او مورد نياز است، برخوردار شود.

اين کارشناسان تاکيد کردند که بر اساس گزارشها، درمانگاه زندان اوين فاقد امکانات و تجهيزات لازم برای درمان نارسايی شديد تنفسی آقای گنجی است.

گزارشگران سازمان ملل همچنين بر حق عموم برای محروم نشدن از آزادی به شيوه خودسرانه و نيز برخورداری از محاکمه عادلانه در برابر يک دادگاه بيطرف و مستقل تاکيد کردند و از دولت ايران خواستند تا اين حقوق اساسی آقای گنجی را تضمين کند.

دادگستری ايران: تسليم نمی شويم

از سوی ديگر محمود عليزاده، رئيس کل دادگستری تهران با اشاره به حمايتهای بين المللی از اين روزنامه نگار اظهار داشت: "اگر قرار باشد گنجی بگويد و ما تسليم شويم و بوش هم از او حمايت کند، جواب ملت را چه بدهيم؟"

او در واکنش به آقای گنجی که می گويد اعتصاب غذا را تا زمان آزادی ادامه خواهد داد، گفت اگر دادگستری "تسليم اين ادعا" شود ديگر نمی تواند زندان را اداره کند و در برابر "اشرار و محکومان" مقاومت کند.

رئيس کل دادگستری تهران با پذيرش اين نکته که مسائلی همچون پرونده اکبر گنجی "به نفع جمهوری اسلامی ايران نيست" افزود: "اما تسليم زور شدن هم به نفع جمهوری اسلامی نيست."

آقای عليزاده گفت که دادگستری تهران نسبت به آقای گنجی، "بی تفاوت" نيست و او روز يکشنبه مامورانی را برای بررسی وضعيت اين زندانی فرستاده است که "گزارش دادند او غذا می خورد و در سلامت کامل به سر می برد."

در همين حال سعيد مرتضوی، دادستان تهران در گفتگويی با خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران (ايرنا) اظهار داشت آقای گنجی "اساسا در اعتصاب غذا نبوده و بصورت مرتب مواد غذايی و پروتئينی مصرف می‌کند" و شورای پزشكان متخصص بعدازظهر جمعه گذشته او را معاينه کردند و در "نظريه خود سلامت کامل ايشان را گواهی" کردند.

آقای مرتضوی گفت که آقای گنجی برای جراحی و "درمان مينيسک پای راستش"، به بيمارستانی در خارج از زندان منتقل شده است.

اين درحالی است که پيشتر محمود سالارکيا، معاون دادستان تهران در امور زندانها در گفتگوهای متعدد خود با رسانه های خبری موضوع اعتصاب غذای اکبر گنجی و همچنين، ناصر زرافشان را تاييد کرده بود.

طی روزهای گذشته، عکسهای متعددی از اکبر گنجی که بر اثر اعتصاب غذا دچار کاهش وزن و ضعف شده در سايتهای اينترنتی انتشار يافته است. سايت ايرانيان که برای نخستين بار اين عکسها را منتشر ساخت، منبع دستيابی به آن را معرفی نکرده است.


 

منبع: بی بی سی ۲۸ تیر ۱۳۸۴

بازگشت