خشونت و ناآرامی در پی مرگ یک فعال سیاسی کرد در مهاباد اوج گرفت


شب گذشته ناآرامی و خشونت در شهر مهاباد در پی مرگ یک فعال سیاسی کرد به اوج خود رسید. منابع کرد مخالف حکومت ایران گفتند ماموران امنیتی شوانه قادر را به نحو خشونت بار و دلخراشی به قتل رساندند. تصاویر بدن شکنجه شده وی در یک سایت اینترنتی فعالان کرد منتشر شده است. این ماجرا درگیری های تندی را میان شماری از مردم مهاباد و ماموران حکومت ایجاد کرد. مسعود کردپور روزنامه نگار در بوکان، در جنوب مهاباد، در مصاحبه با رادیوفردا می گوید قربانی احتمالا به یکی از احزاب سیاسی قومی وابسته بود و به خاطر فعالیت های سیاسی، به قتل رسید. وی می گوید در پی برخورد خشونت آمیز نیروی انتظامی جمهوری اسلامی با تجمع کنندگان در میدان استقلال مهاباد، ظاهرا یکی از تظاهرکنندگان نیز کشته شد.
(
rm) صدا | (wma) صدا [ 3:48 mins ]


مسعود کرد پور (روزنامه نگار، بوکان): عده ای از جوانان در میدان استقلال شهر (مهاباد) تجمع کرده بودند که متاسفانه با برخورد نیروهای امنیتی مواجه شده و ظاهرا یک نفر هم در جریان این حوادث کشته شده.
سیاوش اردلان (رادیوفردا): حالا این شخصی که کشته شدن او علت این تظاهرات بود. این فردی که کشته شده اسمش چه جوری تلفظ می شود؟

مسعود کردپور: شوانه.

س.ا.: این آقای شوانه سابقه شان چی بود که گفته می شود توسط ماموران امنیتی حکومت این جور شکنجه و کشته شده؟

مسعود کردپور: در کردستان اکثر احزاب سیاسی دارای پایگاه خاص خودشان هستند و اکثرا فعالیت تشکیلاتی دارند و در مهاباد هم این فعالیت ها بیشتر است و حرکت های اعتراضی هم آنجا سازماندهی شده تر است.

س.ا.: وقتی می گوئید احزاب سیاسی، نه احزاب سیاسی که آنجا مجوز قانونی دارند. احزاب سیاسی که از دید حکومت غیر قانونی هستند.

مسعود کردپور: اکثر احزاب سیاسی در کل ایران هم اگر نگاه کنید، از نهضت آزادی که مشی مسالمت آمیز هم دارد ولی منحله اعلام شده تا سایر احزاب. و احزاب قومی هم منحله اعلام شده اند از اوائل انقلاب ولی فعالیت غیرعلنی دارند و به فعالیت خود ادامه می دهند و در این اعتراض ها هم تا حدودی خودشان را نشان می دهند. آنها افراد خاص خودشان را دارند و این (شخص کشته شده) هم احتمالا وابسته بود به یکی از این احزاب و در این حرکت های اعتراضی بیشتر از همه فعال بوده و به همین دلیل با برخورد شدید مواجه شده.

س.ا.: این برخورد شدید چی بوده؟

مسعود کردپور: ایشان ظاهرا بازداشت شده و در پی بازداشت احتمالا کشته و روایت دیگر این است که در جریان درگیری هائی که در داخل شهر اتفاق افتاده کشته شده.

س.ا.: شما می گوئید آقای شوانه که این فعالیت های سیاسی را داشت و به همین دلیل، به خاطر فعالیت های زیاد سیاسی اینجوری با او برخورد شد، نوع فعالیت هائی بودند که حکومت می توانسته این ها را فعالیت های تروریستی نام بگذارد؟ یعنی در قتل و درگیری های مسلحانه شرکت داشتند یا فعالیت های او سیاسی بود بیشتر؟

مسعود کردپور: اکثر احزاب سیاسی در مناطق کردنشین فعالیت نظامی از خیلی سال ها قبل ندارند و بیشتر فعالیت سیاسی انجام میدهند، یعنی از قبل از دوم خرداد 1376 و این هشت سال دوره آقای خاتمی اکثرا مشی سیاسی را در پیش گرفتند.

س.ا.: حالا این مورد خاص فعالیت های سیاسی در مهاباد منحصر به فرد است یا ادامه همان روندی است که همیشه بوده.

مسعود کردپور: ادامه همان روندی است که در گذشته هم تداوم پیدا کرده و از طرف حاکمیت هم تاحدودی تحمل می شد این تجمعات اعتراضی. ولی متاسفانه این مورد با توجه به اینکه انتخابات هم تمام شده و دولت آقای خاتمی هم رو به پایان است، این نوع برخورد جدید است که منجر به کشته شدن افراد بشود ولی تا حدود زیادی تا الان اکثر تجمعات تحمل می شد ولی در بعضی موارد برخورد پیش می آمد در خیابانها. برخورد شدید با تظاهرات مردم، ولی منجر به کشته شدگان افراد نمی شد بیشتر منجر به زخمی شدن افراد می شد ولی این مورد ظاهرا مورد جدیدی است که نشان می دهد قضییه خیلی شدید تر اتفاق افتاده و این فرد ظاهرا شکنجه شده

 

منبع: رادیو فردا ۲۱ تیر ۱۳۸۴

بازگشت