16:42 گرينويچ - دوشنبه 04 ژوئيه 2005

اکبر گنجی و قوه قضائيه: کوتاه نمی آييم

همسر اکبر گنجی گفته است که اين روزنامه نگار زندانی همچنان در اعتصاب غذا به سر می برد اما معاون دادستان تهران گفت که دستگاه قضائی ايران با اعتصاب غذای آقای گنجی برای آزادی او تحت فشار قرار نخواهد گرفت.

معصومه شفيعی صبح روز دوشنبه با همسرش، اکبر گنجی در زندان اوين ملاقات کرد و گفت که او به دليل اعتصاب غذا "بسيار لاغر و نحيف" شده، چنانکه در نگاه اول "قابل شناسايی" نبوده است. به گفته خانم شفيعی، آقای گنجی نمی تواند مانند گذشته سريع و پيوسته سخن بگويد اما "همچنان روحيه خوبی دارد".

ملاقات، بی حضور ديگران

ملاقات آقای گنجی با همسرش برخلاف ملاقات پيشين او با وکيلش، شيرين عبادی بدون حضور ماموران ناظر زندان صورت گرفت.

آقای گنجی روز يکشنبه به دليل حضور ماموران ناظر، از ديدار با خانم عبادی سر باز زده و اتاق ملاقات را ترک کرده بود.

محمود سالارکيا، معاون دادستان تهران در امور زندانها به خبرنگاران گفت که حضور مامور در جلسه ملاقات آقای گنجی با وکيلش "صرفا برای جلوگيری از خروج هرگونه مکتوبه ای به خارج از زندان" بوده است.

آقای گنجی پيشتر نامه ها و نوشته هايی را به خارج از زندان ارسال کرده بود که در رسانه های ايرانی و بين المللی نيز انتشار يافتند.

آقای سالار کيا گفت مکاتبات زندانی با بيرون از زندان بايد به تاييد مسئولان زندان برسد تا نويسنده "بعدا مسئوليت آن را به عهده بگيرد."

آقای گنجی در نوشته های خود در زندان، از جمله در جزوه بحث برانگيز موسوم به "مانيفست جمهوريخواهی" که نزديک به سه سال پيش منتشر شد، ساختار جمهوری اسلامی را ناکارآمد و غيردموکراتيک دانسته است.

"اعتصاب غذا بی تاثير است"

او در اين نامه ها همچنين بارها به محکوميت خود و شرايطش در زندان نيز اعتراض کرده است.

آقای گنجی، هفته گذشته در تازه ترين نامه ای که به بيرون از زندان فرستاد، هشدار داد که اگر در زندان بميرد، عامل و آمر قتل او، آيت الله خامنه ‌ای، رهبر جمهوری اسلامی است.

او افزود که تا رسيدن به مقصود، يعنی رفع محدوديتهايی در زندان که از آنها سخن می گويد، دست از اعتصاب غذای نامحدود بر نخواهد داشت.

باوجود اين، معاون دادستان تهران در گفتگو با خبرنگاران گفت که دستگاه قضائی ايران با اعتصاب غذا تحت فشار قرار نمی گيرد و او اين نکته را به آقای گنجی نيز تذکر داده است. اين مقام قضائی، اعتصاب غذا را به منزله "اقدام عليه خود" دانست که در آيين نامه زندانها مجازاتی همچون منع ملاقات و تغيير محل زندانی برای اين عمل در نظر گرفته شده است.

به گفته محمود سالارکيا، گنجی که بيش از 62 ماه را در زندان سپری کرده، تاکنون تقاضای عفو و آزادی مشروط نکرده است. آقای سالار کيا گفت: "گنجی گفته که می خواهد بلاقيد از زندان بيرون برود، مگر محکوم می تواند برای قانون تکليف ايجاد کند؟"

معاون دادستان تهران گفت که آقای گنجی اعتصاب غذای خود را در تاريخ سوم تيرماه شکست و هفتم تيرماه از وکيل و همسر او خواسته شد تا از بيمارستان يا پزشکان برای بستری کردن گنجی پذيرش بگيرند. اما به گفته آقای سالار کيا، اين اقدام انجام نشد.

اکبر گنجی از تاريخ هفتم تيرماه بار ديگر با انتشار نامه ای اعتصاب غذای نامحدود و اعتراض آميز خود را از سر گرفت.

گنجی "متنبه" نمی شود

محمود سالارکيا با اشاره به اينکه گنجی بيش از پنج سال حبس را تحمل کرده از رفتار اعتراض آميز او در ماههای باقيمانده ابراز تعجب کرد. آقای سالارکيا گفت: "ما پنج سال گنجی را در زندان نگه داشتيم و توقع داشتيم که عقلانيت در او ايجاد شده باشد، نه اينکه امروز پا بر عقلانيت بگذارد و کاری کند که عقل سليم نپذيرد."

معصومه شفيعی روز دوشنبه پس از ملاقات با اکبر گنجی اعلام کرد که اين روزنامه نگار را تهديد کرده اند که اگر توبه نامه ننويسد و تمام نظرات پيشين خود را انکار نکند، "پس از پايان حبس فعلی در محاکمه ديگری به حبس طولانی تری محکوم خواهد شد."

آقای گنجی که قبلاً مدعی شده بود علت فشار آوردن بر او در زندان، بيان عقايدش در جزوه "مانيفست جمهوريخواهی" است، هفته گذشته در آخرين نامه خود اعلام کرد که "اگر تنبيه به معنای انکار عقايد پيشين باشد، گنجی هيچگاه متنبه نخواهد شد".

در حالی که معاون دادستان تهران گفته که اکبر گنجی به دليل تفکراتش در زندان نيست بلکه "بخاطر جرمی که انجام داده" محکوم شده است، اما معصومه شفيعی به نقل از همسرش می گويد که او "هيچ اقدام عملی انجام نداده و تنها نظرات خود را بيان کرده". خانم شفيعی به نقل از آقای گنجی تاکيد می کند: "سخن اگر منتهی به خشونت عملی نشود، در هيچ جای دنيا جرم نيست."

اکبر گنجی از ۲۲ آوريل ۲۰۰۰ در پی شرکت در همايش جنجالی موسوم به "کنفرانس برلين" بازداشت و به اتهامات مختلفی از جمله اقدام عليه امنيت ملی محکوم شناخته شد.

هرچند بسياری از تحليلگران، علت اصلی زندانی شدن اکبر گنجی را مقالاتی می دانند که در آن رهبران جمهوری اسلامی، از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی را به دست داشتن در قتل و سرکوب ناراضيان سياسی و فساد مالی در داخل و خارج کشور متهم کرده بود.

بىبىسى

بازگشت