05:00 گرينويچ - يکشنبه 03 ژوئيه 2005

BBC

نهضت آزادی برخی شعارهای رئيس جمهور منتخب را قبول دارد

نهضت آزادی ايران، با انتشار بيانيه ای روند برگزاری انتخابات رياست جمهوری ايران را ناسالم دانسته اما اين رويداد را دارای "عبرت"ها و دستاوردهای مثبتی برشمرده است.

نهضت آزادی که در مرحله نخست انتخابات از نامزد جبهه دموکراسی و حقوق بشر، مصطفی معين حمايت می کرد، در بيانيه اخير خود اعلام کرده است که بخشی از اهداف محمود احمدی نژاد، رئيس جمهور منتخب ايران را قبول دارد.

در اين بيانيه، هرچند به حمايت "گروههای سازمان يافته"، نهادهای نظامی و ناظران شورای نگهبان از آقای احمدی نژاد اشاره شده است، اما تاکيد شده که نامزد اصولگرايان، اکنون به پشتوانه آرای هفده ميليونی خود، "رئيس جمهور هفتاد ميليون ايرانی است و بايد به رغم همه نقدها و اعتراضها، نتيجه اين انتخابات را پذيرفت."

"دولت هفتاد ميليونی" بدون نهضت آزادی

ابراهيم يزدی، دبيرکل نهضت آزادی در گفتگو با بخش فارسی بی بی سی، با اشاره به شعار "کابينه هفتاد ميليونی" آقای احمدی نژاد، ابراز اميدواری کرد که او در عمل نشان بدهد که "رئيس جمهور هفتاد ميليون نفر است و نه رئيس جمهور يک جريان راست افراطی."

با وجود اين، آقای يزدی گفت که نهضت آزادی آماده همکاری و شرکت در دولت آقای احمدی نژاد نيست و"به هيچوجه تمايلی برای حضور در حاکميت ندارد". به گفته آقای يزدی، نمايندگان نهضت آزادی در مذاکرات خود با مصطفی معين نيز تصريح کرده بودند که با حمايت از او به دنبال سهم خواهی و ورود به دولت نيستند.

ابراهيم يزدی، حضور نهضت آزادی در انتخابات را به منظور "کمک به توسعه فرايند دموکراسی در ايران" دانست و اين هدف را يک "سياست راهبردی" توصيف کرد. او موضعگيری های اين حزب در مراحل مختلف انتخابات، را "حرکتهای مقطعی سياسی" خواند که در مقايسه با اين "سياست راهبردی" جنبه تاکتيکی دارند و به گفته او "اين تاکتيکها در هر لحظه بر اساس اهداف راهبردی می تواند تغيير پيدا کند."

از جمله اين تاکتيکهای متغير، می توان به ادامه حضور نهضت آزادی در عرصه انتخابات، پس از رد صلاحيت دبيرکل و نامزد اختصاصی آن اشاره کرد.

ميراث انتخابات

هرچند آقای يزدی اجازه رقابت در انتخابات را نيافت و آقای معين، نامزد مورد حمايت نهضت آزادی هم در نخستين مرحله شکست خورد و به مقام چهارم رسيد، اما اين حزب نهمين انتخابات رياست جمهوری ايران را دارای پيامدهای مثبتی برشمرده است.

بر اساس بيانيه نهضت آزادی، اين انتخابات زمينه ساز "تجربه عقلانيت سياسی" در جامعه ايرانی شد و با رواج فرهنگ بحث و گفتگو به "رشد ادراک سياسی و استدلال منطقی" کمک کرد. اين حزب همچنين "ايجاد شور و تحرک سياسی از طريق رقابت و محو يا کاهش تصلب اجتماعی" را جزو اهداف خود دانست که از شرکت در انتخابات برآورده شده است.

اما در بيانيه نهضت آزادی به ويژه بر پيوند و ائتلاف ميان اصلاح طلبان درون حاکميت با احزاب و گروههای برون حاکميت، به عنوان يکی از "دستاوردهای مثبت" اين انتخابات تاکيد شده است.

در اين بيانيه آمده است که چنين ائتلافی، "دستمايه نخستين برای تشکيل جبهه فراگير دموکراسی" خواهد بود و اگر در دوران رياست جمهوری محمد خاتمی شکل می گرفت، "رئيس جمهور برخوردار از 22 ميليون رای مردم، می توانست با اطمينان بيشتری بر آن تکيه کرده و با شهامت و صراحت بيشتری بر احقاق حقوق ملت پای فشارد."

"شگفتی"

نهضت آزادی ايران در بيانيه خود نتيجه نهايی انتخابات و پيروزی نامزدی که "بر پايه نظرسنجی ها در رديفهای ششم و هفتم قرار داشت" را يک "شگفتی" توصيف کرده است.

اين حزب در بيانيه خود اشاره کرده است که "گروهها و عوامل مختلفی در پيروزی نامزد اصولگرايان نقش داشته اند" و مدعی شده که در راس اين عوامل، "گروهی سازمان يافته" بوده است که با "برخورداری از مساعدت سيصد هزار ناظر فعال و موظف شورای نگهبان و پشتوانه های مالی و تشکيلاتی نيرومند، ظاهرا در پی دريافت يک دستور نظامی - تشکيلاتی، آرای يکپارچه شان را به صندوقها سپرده اند."

نهضت آزادی، نهمين انتخابات رياست جمهوری را "غيرآزاد و ناسالم" توصيف کرد و مدعی شد که "هياهوی بسيار" درباره انتخابات و سخنان کسانی که گاه با استناد به شواهد و مدارک به "تقلبهای گسترده" اعتراض می کردند، نتيجه نهايی را "مخدوش يا مشکوک" ساخته است.

در بيانيه اين حزب، نامه های سرگشاده سه نامزد انتخاباتی، مصطفی معين، مهدی کروبی و اکبر هاشمی رفسنجانی يادآوری شده و آمده است که اين اظهارات "اشارات صريحی به دخالتهای غيرقانونی سازمانهای نظامی و شبه نظامی در انتخابات و به مجموعه تخريبها و تقلبهای گسترده و نحوه هدايت آراء به سوی کانديدای خاص داشته اند."

نهضت آزادی ايران، در عين حال اشاره کرده که چون آقای احمدی نژاد روحانی نيست و "صبغه آشکار نظامی" نيز ندارد، گروهی از مردم از "بغض رقيب وی"، اکبر هاشمی رفسنجانی که روحانی بود و "نماد 27 سال حکومت، سياست و عملکرد حاکمان" به شمار می آمد، آرای خود را به سود او به صندوق انداختند.

اين در حالی است که به گفته نهضت آزادی ايران، آقای احمدی نژاد نه تنها سابقه عضويت در سپاه پاسداران را دارد بلکه "سازمانهای نظامی و شبه نظامی برخلاف قانون از وی در اين انتخابات حمايت کردند."

نهضت آزادی، يکی از دلايل کاميابی آقای احمدی نژاد را نحوه برخورد او با بخش قابل توجهی از مردم که "آحاد رنجديده و زحمتکش جامعه" ناميده، دانسته و تاکيد نامزد اصولگرايان بر "گستردگی فساد، تبعيض و شکاف عميق طبقاتی" را عامل موثری در پيروزی او برشمرده است.

نهضت آزادی در بيانيه خود، با اعلام حمايت از اين شعارهای "عدالتخواهانه" يادآور شد که بدون "پيشداوری"، اجرای اين شعارها را در عمل به انتظار نشسته است: "در حالی که ارکان مقننه، قضائيه و مجريه تقريبا يکدست و يکپارچه شده اند، اينک زمينه برای آنان که برقراری عدالت اجتماعی، رفع تبعيض و ايجاد رونق اقتصادی را شعار خود قرار دادند فراهم شده است."

آقای يزدی در گفتگو با بی بی سی گفت مسائلی که آقای احمدی نژاد بر آن تاکيد کرده است، همچون "اختلاف عظيم طبقاتی، بالارفتن خط فقر و طاغوتی های جديد" مورد قبول و حمايت نهضت آزادی به عنوان "يک جريان عدالتخواه" نيز هست.

اما او افزود که نامزد پيروز انتخابات، هرگز مسبب اين "اختلاف عظيم طبقاتی" را که پس از انقلاب پديد آمده، معرفی نکرده است. آقای يزدی گفت: "اين سئوال در ضمير جامعه ما وجود دارد و بايد پاسخ داده شود که مسئول اين نابسامانی ها، فقر، فحشا، فساد عظيم مالی اداری در دستگاههای دولتی چه کسانی هستند."

بازگشت