به فضای امنیتی و خشونت در ایران پایان دهید

14.06.09

اطلاعیه مطبوعاتی

با اعلام نتایج آرای انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری در ایران، شائبه‌ی ناصحیح بودن و تقلب در این انتخابات از سوی دو نامزد اصلاح طلب ریاست جمهوری اعلام شد و دیگر نامزد اصول‌گرا نیز با بیان ابهام‌های موجود خواستار در اختیار داشتن اطلاعات راجع به آراي شمارش شده در اسرع وقت شد.

هم‌زمان با این موضوع مردم معترض به نتایج انتخابات دامنه‌ی اعتراض خود را با آغاز راه‌پیمایی‌های مسالمت آمیز و خودجوش به خیابان‌ها کشاندند. خشونت‌ها در برخی شهر‌های ایران از روز گذشته پس از آن‌که آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی محمود احمدی‌نژاد را پیروز انتخابات معرفی کرد، آغاز شد.

حمله به ستادها

روز جمعه 22 خردادماه نیروهای لباس شخصی به تعدادی از ستادهای نامزدهای اصلاح طلب یورش بردند و اقدام به اختلال در کار یا پلمپ اماکن مورد اشاره کردند. یکی از مهم‌ترین برخوردها مربوط به ستاد انتخاباتی مهندس میرحسین موسوی در منطقه‌ی قیطریه تهران بود که ضمن ضرب و شتم حضار، پخش تلویزیون اینترنتی این کاندیدا که در دفتر مورد اشاره صورت می‌گرفت، متوقف شد. هم‌چنین پخش تلویزیون اینترنتی محسن رضایی دیگر کاندیدا نیز در همین زمان متوقف شد.

در ادامه، ستاد مرکزی مهندس موسوی که در خیابان شیخ‌هادی تهران قرار دارد، امروز یک‌شنبه با یورش نیروهای امنیتی روبه رو شد و جمعیتی که برای تجمع در این منطقه حاضر شده بودند مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.

درگیری‌های خیابانی

از ساعت 15 روز گذشته مورخه 23 خردادماه تجمع‌های اعتراضی با حضور هزاران شهروند معترض در شهر تهران آغاز شد و تا زمان تنظیم این گزارش دامنه‌ی آن به شهرهای مختلفی چون تبریز، شیراز، مشهد، رشت، اردبیل، گرگان، کرج و بابل کشیده شده است.

برخورد خشونت آمیز نیروهای نظامی با مردم معترض که در اکثر مناطق به اعتراض‌های کاملا مسالمت آمیز دست زده بودند بر دامنه‌ی خشونت و خسارت‌های این درگیری‌ها افزود، منابع موثق گزارش دادند از نیمه شب گذشته پس از آماده سازی زندان اوین از نظر مکانی، حداقل 900 شهروند بازداشت شده از بازداشت‌گاه‌ها و اماکن مختلف شهر تهران به بندهای 240، 209 و قرنطینه اندرزگاه 7 زندان اوین منتقل شدند. هر چند تعداد بازداشت شده‌گان بیش از این تعداد ارزیابی می‌شود. در زمان انتشار این اطلاعیه درگیری‌ها و اعتراض‌های خیابانی هم‌چنان در اقصی نقاط کشور ادامه دارد.

فیلترینگ سایت‌ها

از فردای روز اعلام نتایج، سایت‌های مختلفی که برای اطلاع رسانی در مورد انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری پیش‌بینی شده بود نیز فیلتر شد و حتا سایت‌های خبری که در طول روزهای سال به طور عادی به خبررسانی مشغول هستند نیز در محاق فیلتر گرفتار شد.

هم‌زمان با اعلام نتایج انتخابات و آغاز اعتراضات، شبکه های اجتماعی و سایتهای خبری چون توییتر، فیس بوک، صدای امریکا، بی بی سی، هرانا و همینطور آفتاب نیوز، آینده، یاری، نوروز، جمهوریت، انتخاب، قلم نیوز و شهاب نیوز، تریبون، خرداد ،تغییر ،بنیان ،امروز،سیفا ،فرارو ، اصلاحات ،یاری ،هم میهن ،کلمه ،سلام ،سحام و نیز سایت ایلنا، .... از سوی کمیته فیلترینگ فیلترگذاری شده و اینترنت در ایران آن‌چنان با اختلال و سرعت پائین روبه رو است که عملا گردش اطلاعات از طریق اینترنت نیر امکان پذیر نیست.

توقیف روزنامه‌ها

روزنامه‌هایی چون یاس نو برای چندمین بار در روزهای انتخاباتی توقیف شدند و محدودیت توزیعی برای تعدادی از روزنامه ها پیش از آغاز رای گیری اعمال شده بود، نشریه کلمه سبز تنها نشریه توقیف شده در محدوده زمانی پس از اعلام نتایج است.

قطع موبایل و سرویس پیام کوتاه

به دنبال قطع شدن سیستم پیامک کلیه اپراتورهای تلفن همراه از پنجشنبه ‌شب گذشته،‌ از شام‌گاه روز شنبه، خطوط تلفن همراه در شهر تهران قطع شده است و برقراری ارتباط میان مشترکان امکان‌پذیر نیست.

بازداشت گسترده‌ی فعالان سیاسی

علاوه بر صدها دستگیر شده‌ی معترض خیابانی، نیروهای امنیتی اقدام به بازداشت تعداد بسیاری از فعالان مدنی و سیاسی که شمار آنان دست کم صد و پنجاه تن تخمین زده می‌شود و اکثرا از اعضای برجسته‌ی احزاب مشارکت، مجاهدین انقلاب، نهضت آزادی و ملی مذهبی‌ها هستند، کردند، علاوه بر ده روزنامه نگار، افرادی که بازداشت آن‌ها تائید شده است عبارتند از :

بهزاد نبوی، محسن میردامادی، رضا خاتمی، عبدالله رمضان زاده، مصطفی تاجزاده، سعید شریعتی، احمد زیدآبادی، تقی رحمانی، رضا علیجانی، هدی صابر، زهره آقاجری، زهرا اشراقی، کیوان صمیمی، عماد بهاور، علی پورخیری، شاهین نوربخش، علی تقی پور، محمد شکوهی، اشکان مجللی، میثم ورق چهر، مهندس مجتبی موسوی، علیرضا رجایی، غلامحسین کرباسچی، محمد عطريانفر، همچنین گزارشات تائید نشده ای از بازداشت آقایان رضا تاجیک، محمدعلی ابطحی، سعید حجاریان، محسن امین زاده و خانم سمیه توحیدلو خبر می‌دهد.همچنین منابع دانشجویی از یورش نیروهای امنیتی به منازل فعالان این حوزه گزارش میدهند.

لازم به توضیح است گزارش‌هایی از آزادی محسن میردامادی، محمدرضا خاتمی، زهره آغاجری و سعید شریعتی دریافت شده است.

جمع بندی

عمل‌کرد نیروهای نظامی و امنیتی در قبال مردم معترض که تا کنون تعداد زیادی زخمی و بازداشت شده به جای گذاشته است، قطع سیستم‌های ارتباطی و جلوگیری از گردش آزاد اخبار و اطلاعات به همراه بالاگرفتن شرایط امنیتی کشور که هم‌زمان با تداوم بازداشت‌های گسترده‌ی فعالان سیاسی و مدنی شده است نگرانی‌های مجموعه در خصوص بسته‌تر شد و امنیتی شدن فضا را دو چندان کرده است.

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران معتقد است برگزاری انتخاباتی که توام با حراست و حفاظت از آرای رای‌دهنده باشد رکنی اجتناب ناپذیر در تائید مشروعیت حکومت‌ها و برقراری نظام مردم سالار محسوب می‌شود، هر چند مسئولان مربوطه در خصوص مسائل مطرح شده از سوی سه کاندید دیگر و شائبه‌ی تقلب اعلام موضع نکرده‌اند اما شفاف‌سازی در مسئله‌ی انتخابات و آرای ملت را یقینا تنها راه پایان دادن به فضای خشونت و ناامنی در جامعه می‌دانیم. امید است مسئولان با درک صحیح شرایط و با یادآوری وظایف قانونی خود در حمایت و حراست از مردم و بالطبع آرای آنان، اقدامات لازم را در اسرع وقت در قبال اعتراضات جاری و شبهات موجود برای پایان دادن به شرایط امنیتی و خشونت های بیشتر در جامعه مبذول نمایند.

 

دبیرخانه مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران

تهران – 24 خرداماه 1388

منبع خبر : مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران

HOME