گزارش كامل از تظاهرات در تبریز

نتیجه ؛ توقيف روزنامه ايران، دستگيري كاريكاتوريست اين روزنامه، استيضاح وزير ارشاد

 

صبح روز گذشته، هيات نظارت بر مطبوعات در پنجاه‌ و دومين جلسه از دهمين دوره خود كه به طور فوق‌العاده برگزار شد، با اكثريت آرا راي به توقيف روزنامه ايران داد.

حسن کامران عضو اين هيات در جمع خبرنگاران اظهار داشت: روزنامه ايران بر اساس بندهاي 4 و 5 قانون حدود مطبوعات، به اتهام توهين به هموطنان آذري زبان در جلسه فوق العاده امروز متخلف شناخته و توقيف شد. وي در عين حال تاکيد کرد: اين هيات وظيفه توقيف موقت روزنامه را بر عهده دارد و پرونده براي راي نهايي به دادگاه مربوطه فرستاده خواهد شد.

اين در حالي است كه در حركتي ديگر، مصطفي پور محمدي، وزير كشور اعلام كرد كه براساس تصميم شوراي امنيت كشور عامل اقدام هفته نامه " ايران جمعه " كه موجب ناراحتي هموطنان آذري‌زبان شده است، امروز (سه شنبه)بازداشت خواهد شد.

وي روز سه‌شنبه در حاشيه همايش مديران كل اتباع خارجي استانداريهاي سراسر كشور در تهران به خبرنگاران گفت كه با عامل اين اقدام خلاف، طبق قانون برخورد خواهد شد.
پورمحمدي ‌گفت: جامعه ما جامعه بزرگي است. جامعه جوان و با نشاطي است و داراي احساسات ارزشمندي است متاسفانه اقدام خلاف و مجرمانه در يك روزنامه صورت گرفت و ما معتقديم اين اقدام خلاف و مجرمانه است و شوراي امنيت كشور هم سريعا از دستگاه قضايي تقاضا كرده است كه با عامل اين متن
منتشر شده و اقدام خلاف برخورد قانوني كند.

در اقدامي ديگر در روز گذشته؛ عشرت شايق نماينده‌ي مردم تبريز به خبرنگاران پارلماني گفت: نمايندگان آذري زبان مجلس به دليل تعلل وزير ارشاد در عذرخواهي نسبت به چاپ كاريكاتور در روزنامه‌اي طرح استيضاح وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي را تهيه كرده‌اند كه اين طرح هم‌اكنون در حال جمع‌آوري امضا مي‌باشد.

هم‌چنين مهرانگيز مروتي به خبرنگاران گفت: اين طرح به دليل اهانت به ترك‌ها تهيه شده و هم‌اكنون در حال جمع‌آوري امضا مي‌باشد و 10 امضا نيز دارد.

 

موضوع كاريكاتور

 

اين کاريکاتور در تاريخ 22 ارديبهشت (سيزدهم مه) در گوشه ای از صفحه کودک و نوجوان هفته نامه ايران جمعه و طی مطلبی با عنوان "چه کنيم که سوسکها سوسکمان نکنند" چاپ شده بود.

مطلب مزبور حاوی چند کاريکاتور است که در يکی از آنها کودکی به زبان سوسکها با يک سوسک صحبت می کند اما سوسک حرفهای او را نمی فهمد و به زبان ترکی می پرسد: "نمه نه"؟ (به فارسی: چی؟)

ماجرا از کجا آغاز شد؟

تصميم هيات نظارت بر مطبوعات و شوراي امنيت كشور در پي آن صورت گرفت كه تجمعات زيادي در دانشگاههاي مختلف كشور و سپس تظاهراتی با حضور هزاران نفر در شهر تبريز در اعتراض به كاريكاتور درج شده در روزنامه ايران مبني بر اهانت به ترك ها، برگزار شد. شدت اعتراضات به حدی بود که هیات نظارت بر مطبوعات جلسه فوق العاده برگزار کردند و برخی مقامات قضائی سخن از برخورد با کاریکاتوریست و نویستنده بخش ایران جمعه به زبان آوردند.

حركت های اعتراضي در تبریز از ساعت 4 بعداز ظهر در ميدان راسته كوچه تبريز نزديك خانه مشروطيت، آغاز و در طي يك ساعت به خيابانهاي اطراف كشيده شد.

تجمع اوليه با دخالت نيروهاي پليس و نيروهاي يگان ويژه به درگيري كشيده شد. بازار تبريز تعطيل و خيابانهاي اطراف بازار بسته شدند و تجمع كنندگان به سمت فرمانداري تبريز و استانداري آذربايجان شرقي حركت كرده و هزاران نفر در برابر استانداري دست به تجمع زدند.

در نواحي مركزي شهر از جمله ، سه راه امين، راسته كوچه، ميدان دانشسرا، ميدان ساعت، خيابان ارتش تجمعاتي ديده مي شد كه شمار آن به نقل از شاهدان عيني از يكصد هزار تن تجاوز مي كرد. آمار هاي غير رسمي حاكي از حضور بيش از يكصد و پنجاه هزار نفر در خيابانهاي مركزي شهر دارد.

معترضين كه خشمگين به نظر مي رسيدند با شعارهاي هويت طلبانه و فرياد هاي خود مبني بر توجه به وضعيت آذربايجان تا ساعت نه شب به تظاهرات خود ادامه دادند. آنها خشم خود از ظلم و محدودیت های اعمال شده در آذربایجان را با شعارهای خود آشکار کردند.

در ادامه تظاهرات كه به روبروي دانشگاه تبريز كشيده شده بود در گيري هايي بين بسيج از يك طرف و دانشجويان و مردم ناراضي از طرف ديگر در گرفت كه نيروهاي بسيج با استفاده از اسله تعدادي را زخمي كردند.

در طي اين اعتراضات زد و خوردهايي بين معترضين و نيروهاي پليش و گارد ويژه در گرفت كه منجر به زخمي شدن عده زيادي از معترضين شد. پليش ضد شورش بوسيله باتوم و گاز اشك آور سعي در متفرق كردن جمعيت داشت اما گسترش تعداد معترضين آنها را مجبور به عقب نشيني كرد تا اينكه نزديك ساعت نه شب پليس با شدت بيشتري وارد عمل شد تا حاضران را متفرق كند.

در اين درگيري ها خسارات زيادي به ساختمان استانداري و بيمه ايران واقع در ميدان شهدا وارد شد، شيشه هاي اكثر ساختمانهاي دولتي كه در مسير راهپيمائي قرار داشتند شكسته شد، بانك هاي ملت شعبه آبرسان و بانك ملي شعبه دانشگاه تبريز، بانك تجارت بيلانكوه و بانك پارسيان آتش زده شد، نزديك به پانزده بانك تخريب شد، دو دستگاه موتورسيكلت و يك دستگاه ميني بوس نيروي انتظامي به آتش كشيده شد.

در همين رابطه روز گذشته سايت بازتاب نوشت؛ در اين درگيري كه هر لحظه بر شدت آن اضافه مي‌شد، يك ميني‌بوس پليس، يك تويوتاي يگان ويژه، چندين موتورسيكلت پليس، يك دستگاه رنو و دو دستگاه پيكان در آتش خشم تجمع‌كنندگان سوختند. همچنين ده‌ها تن زخمي شده و حال 4 نفر از آنان وخيم است اما تاکنون گزارشي از فوت هموطنان تبريزي به دست ما نرسيده است.

ده ها تن زخمي و تعدادي كشته شدند

۵۴ نفر در تبریز بازداشت شده اند

یوسف فیروزی دادستان عمومی و انقلاب تبریز در جمع خبرنگاران گفت: در جریان ناآرامی‌های دیروز تبریز در اعتراض به توهین روزنامه ایران، 54 نفر توسط نیروی انتظامی و امنیتی دستگیر شدند. وي افزود: ما در ارتباط با توهین روزنامه ایران به آذری زبانان، اعلام جرم کرده و تشکیل پرونده داده‌ایم که این پرونده به تهران ارسال خواهد شد. وی ادامه داد: عده‌ای فرصت طلب در این تظاهرات رخنه کرده و از آن سوء استفاده کردند و اموال دولتی و خصوصی را از بین بردند.

فیروزی با حمایت تلویحی از اعتراض عمومی نسبت به عملکرد روزنامه ایران خاطرنشان کرد: باید به گونه‌ای عمل کرد که مانع از سوء استفاده دشمنان نظام و بیگانگان شد و از تخریب اموال دولتی پرهیز کرد.
وی گفت: در تظاهرات دیروز مردم، شعاری علیه نظام نشنیده و ندیدیم، ضمن آنکه دستگیر شدگان یا از اراذل و اوباش سابقه‌دار بودند، یا تعدادی از آن، قومیت گرا بودند که پیش‌تر نیز دستگیر شده و دارای پرونده هستند.

دادستان عمومی و انقلاب تبریز گفت: حکم جلب و دستگیری عده‌ای صادر شده که طی امروز و فردا دستگیر خواهند شد.
وی در خصوص اینکه کشته شدن فردی در جریان حوادث دیروز، این موضع را رد کرد، ولی گفت: در این حوادث، 8 نفر مجروح شده‌اند.
فیروزی اضافه کرد: در جریان درگیری‌های دیروز، هیچ دانشجویی دستگیر نشده و اساساً در شأن دانشجو نیست که با سنگ به اموال دولت صدمه و خسارت وارد کند.

دادستان انقلاب و عمومی تبریز خاطر نشان کرد: در قضایای تبریز از استان‌های همجوار و شهرهای دیگر مانند ارومیه و زنجان به تبریز آمده بودند.
فیروزی سپس اظهار داشت: بعد از تکمیل پرونده دستگیرشدگان، اسامی آنان اعلام می‌شود تا مردم خود قضاوت کنند که افراد مزبور از مردم عادی هستند یا جزو افراد خاص و اراذل و اوباش شناخته شده هستند. ما SMSها را ضبط کرده‌ایم و افرادی که جو را متشنج می‌کنند، شناسایی شده‌اند.

دادستان عمومی و انقلاب تبریز گفت: ما به مردم نمی‌گوئیم که چرا اعتراض کردند، بلکه می‌گوئیم دست آنان درد نکند، ولی با کسانی که به اموال دولتی و عمومی خسارت می‌زنند اختلاف داریم. اگر مردم دیروز با ما همکاری نمی کردند حتی ارتش، پلیس و سپاه و نیروهای امنیتی هم قادر نبودند جلوی آنها را بگیرند، ولی مردم به محض متوجه شدن به نفوذ عده‌ای فرصت طلب میدان را ترک کردند و فرصت طلبان معدود تنها ماندند.
فیروزی از توقیف شماره‌های امروز(سه شنبه)، تعدای از رونامه‌های محلی تبریز ابراز بی‌اطلاعی کرد

يك نفر كشته شده است

با اينكه دادستان انقلاب تبريز اعلام كرد كسي در تجمع تبريز كشته نشده اما خبرهاي غير رسمي از تبريز حاكي است كه تعداد  ۶ نفر در ناآرامی های روز دوشنبه اول خرداد ماه در تبریز كشته شده اند. بر اساس این  گزارشها نام یکی از ایشان به نام محمد پاکروان تاييد شده است. همچنین خبر ديگري از زخمی شدن بيش از ۱۰۰ نفر حكايت دارد. شخصی به نام حبیب عندلیبی كه از ناحیه پا در اثر تیراندازی ماموران پلیس مجروح شده است در بين رخمي هاي روز اول خرداد قرار دارد.

آزادي يك فعال سياسي اهل تبريز تاثيري در توقف تجمع نداشت

مصطفي عوض پور يكي از فعالان سياسي فرهنگي در آذربايجان كه 45 روز پيش همراه سه  برادر ديگرش   شب هنگام توسط ماموران اداره اطلاعات تبريز بازداشت شده بود روز دوشنبه اول خرداد همزمان با روز برگزاري تجمع در تبريز از زندان اطلاعات آ‍زاد شد. عده اي بر اين باور بودند كه آزادي عوض پور براي آرام كردن تجمع كنندگان است. با وجود آزادي وي و خوشحالي بسياري اما تاثيري در اراده تجمع

 

كنندگان نداشت.

يك نماینده مجلس در یک اظهارنظر رسمی؛ باید تک تک عناصر پان ترکیسم حاضر در تظاهرات تبریز را اعدام کرد

بيشترين درگيري هاي تظاهرات روز دوشنبه در تبريز در برابر دانشگاه تبريز روي داد. دليل اين امر وجود يك پايگاه بسيج در مقابل در اصلي دانشگاه تبريز است كه همين مركز بسيج در جريان حوادث بيست تير دانشگاه تبريز در سال 1378 نقش فعالي در برخورد با دانشجويان داشت. در جريان اين درگيري ها در سال 78 يكي از اعضاي برجسته بسيج با شليك گلوله اي توسط فردي مشكوك كشته شد.

برادر اين بسيجي مقتول در برابر دانشگاه تبريز ، در حال حاضر نماينده تبريز در مجلس شوراي اسلامي است. وي در پي اعتراضات به چاپ كاريكاتوري در روزنامه ايران در يك اظهار نظر رسمي گفت: باید تک تک عناصر پان ترکیسم حاضر در تظاهرات تبریز را اعدام کرد.

محمد حسین فرهنگی، نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی و مدیر مسئول نشریه «میثاق» چاپ تبریز وابسته به سپاه پاسداران و حوزه تبليغات اسلامي ، به فاصله يك ساعت پس از تظاهرات تبریز، در یک اظهارنظر رسمی اذعان داشت: ما به آقایان هشدار داده بودیم که جریان ضد ایرانی و ضد اسلامی «پان ترکیسم و تجزیه طلبی» هر روز دارد ریشه دار میشود و این جریان از سرویسهای صهیونیسم، استکبار جهانی و برخی کشورهای همسایه هدایت میشود، اما متاسفانه کسی به هشدار ما توجه نکرد، حال کار به جایی رسیده است که هزاران نفر «آشوب طلب و خرابکار» در خیابانهای تبریز به راه می افتند و شعار «مرگ بر ایران» را سر میدهند. کانال تلویزیونی در خارج از کشور (منظور Gunaz TV) به همراه تعدادی سایت اینترنتی فضا را چنان آلوده ساختند که اکنون ما با یک مشکل عظیم مواجه هستیم. آیت الله خامنه ای هم در بیانات خود خطر وجود قوم گرایی را به مسئولان هشدار داده بود، ولی کسی متوجه عواقب آن نشد. از نظر من آن عده «پان ترکیسم و تجزیه طلب» فقط لایق «اعدام» هستند و باید همه ایشان را از روی زمین محو کنیم تا آسیبی به «وحدت و امنیت ملی ایران عزیزمان» وارد نشود.

 

چند تجمع ديگر

در روز دوشنبه اول خرداد به غير از اعتراضات گسترده در تبريز، تجمعات ديگري در شهرهاي زنجان و مراغه ... برگزار شد.

 نزديك به سه هزار نفر در زنجان

از ساعت ۹ صبح روز دوشنبه اول خرداد ماه صدها نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد زنجان با تجمع و تحصن در مقابل سر در دانشگاه به اقدام موهن روزنامه ایران اعتراض کردند.در جریان متینگی که تا سه ساعت ادامه داشت دانشجویان و اساتید و دکتر منادی رئیس دانشگاه ضمن بیان نظرات خود خواستار برخورد قانونی با روزنامه و عذر خواهی وزیر ارشاد شدند.دانشجویان در پایان تحصن دست در دست هم با تشکیل چند حلقه مارش آذربایجان را سردادند. در این برنامه رئیس دانشگاه خواستار تغییر نام روزنامه ایران شد.

تجمع ديگري در زنجان در میدان انقلاب (میدان مرکزی شهر ) برگزار شد. اين تجمع به چهار راه سعدي و سپس به روبروي استانداري زنجان كشيده شد. بيش از چهار هزار نفر در برابر استانداري دست به تجمع زده بودند.

 امام جمعه زنجان در طي سخناني سه روز در اولين تجمع در زنجان قبل گفته بود: بايد توهين كنندگان به ترك ها اعدام شوند.

همچنين روز دوشنبه از ساعت 13و30دقیقه در مراغه همزمان با اعتراضات دانشجویی در داخل دانشگاه آزاد مراغه ، حدود سيصد تن از جوانان این شهر در خیابان اوحدی این دست به تجمع زدند. تعداد جوانان به حدود سیصد تن می رسید. در پی این امر مامورین امنیتی و پلیس سریعا واکنش نشان دادند و افراد تجمع کننده را متفرق نمودند.

اظهارات وزير كشور

مصطفي پورمحمدي روز سه‌شنبه در حاشيه بيستمين همايش مديران امور اتباع و مهاجران خارجي استان‌هاي كشور درباره كاريكاتور چاپ‌شده در يكي از روزنامه‌ها كه مورد اعتراض هم‌وطنان آذري زبان قرار گرفته است، گفت: اين اقدام خلاف، جسارتي به ملت ايران و هموطنان آذري بوده و اين جسارت براي ما هم قابل تحمل نيست و آن را اهانت به همه مردم ايران مي‌دانيم. وي افزود: ابراز احساساتي هم كه شده است، اتفاق مثبت مي‌دانيم و نشان مي‌دهد كه مردم نسبت به مسايل حساس هستند.

وزير كشور در مورد تجمع تبريز گفت: «بسياري از شعارهاي داده شده» را در راستاي وحدت ملي و هوشياري بيشتر توصيف كرد و گفت: البته يك عده هم سوء استفاده مي‌كنند و عده‌اي هم آن طرف مرزها نشسته‌اند و منتظرند ببينند چه اتفاقي در كشور مي‌افتد تا آن را در ماهواره‌ها و سايت‌هايشان تبليغ كرده و دعوت به تجمع مي‌كنند و عده‌اي بيمار هم در اين تجمعات به جان و مال مردم تعرض مي‌كنند

همچنين ديروز سه شنبه "رضوي" مدير كل امنيتي وزارت كشور گفت: نوع حركتهايي كه در تبريز در حال شكل گيري است فراتر از اعتراض به اهانت صورت گرفته از سوي يك روزنامه، تصور مي شود. وي در گفت وگو با ايلنا تصريح كرد: تجمع مردم تبريز ساعت 16 شروع شد كه تعدادشان با گذشت زمان افزايش يافت به گونه اي كه اين افزايش در حال رفتن به سمت ناآرامي‌‏هاست. وي با تاكيد بر اينكه اين تجمع بدون مجوز و به صورت غير قانوني برگزار شده است، اظهارداشت: ممكن بود اين تجمع ساعت4 قابل هضم و درك باشد، اما ادامه آن تا اين ساعت به هيچ عنوان قابل درك نيست ،خصوصا اينكه اين درگيريها در حال حاضر به سمت اوباشگري سوق داده مي شود.

مدير كل امنيتي وزارت كشور افزود: كساني كه به صورت غير قانوني اين تجمع را برگزار كرده و كساني كه اين تجمع را به سمت و سوي اوباش گري مي برند از لحاظ قانوني كار نادرست و غير منطقي انجام داده‌‏اند كه اين مساله در حال پيگيري است.

و باز کیهان،

حسين شريعتمداري مردم تبریز را "اراذل و اوباش وابسته به صهيونيستها" ناميد

روزنامه كيهان در مطلبي زير عنوان "طبل بي صدا" به قلم حسين شريعتمداري، ادامه تظاهرات مردم تبریز را پس از عذر خواهي روزنامه حکومتی ايران، "امري غير عادي و مشكوک" خواند و از جمله نوشت "با توجه به عذر خواهي فرد خاطي در روزنامه ايران، ادامه و تشديد اين اعتراض امري غير طبيعي و بيرون از روال در اينگونه موارد به نظر مي رسد."

كيهان ضمن اعتراف به وضعیت انفجاری جامعه ایران، اعتراضات گسترده در آذربايجان به كاريكاتور توهین آمیز را "بهانه و سر آغاز حركات شيطنت آميز مشكوک"، توصیف کرد و نوشت "ريشه اين اعتراضات را بايد در نقطه ديگري جستجو كرد، كاريكاتور بهانه است."

اين ارگان خبري متعلق به طيفي از حكومت در پايان اين مطلب خود مردم تبریز را "اراذل و اوباش وابسته به صهيونيستها" ناميد كه "با پول گرفتن از محافل صهيونيستی"، قصد "نفوذ در صفوف حزب الله به منظور متلاشي كردن نظام الهي ولايت فقيه" را دارند.

 

گسترش دامنه اعتراضات و خواست هاي معترضين

خواست هاي معترضين و تجمع كنندگان در دانشگاه ها و تعدادي از شهرهاي استانهاي آزبايجان شرقي – غربي، اردبيل، زنجان، تهران و ... در ابتدا تنها در عذرخواهي مسئولان روزنامه ايران و وزير ارشاد خلاصه مي شد اما بي توجهي به همه اين خواستها موجب شد تا خواست ها تا عزل وزير ارشاد و عذرخواهي رسمي از سوي رئيس جمهور تسري پيدا كند، همين موضوع موجب شد تا اعتراضات مردمي در شهرهاي آذربايجان و تعدادي از دانشگاهها گسترش پيدا كند.

در پي گسترش اعتراضات ، روزنامه ايران ايران موقتا توقيف، نويسنده و كاريكاتوريست روزنامه ايران روانه زندان شدند.

در همين رابطه، علی مژدهی پور  معاون دادستان تهران و سرپرست مجتمع قضایی کارکنان دولت گفت: این دو نفر پس از تفهیم اتهام و صدور قرار بازداشت موقت روانه زندان شدند. وي اظهار داشت: مجتمع قضایی کارکنان دولت به عنوان مدعی العموم شکایت خود را از این مسئله اعلام و همچنان پیگیر بررسی و روشن شدن انگیزه ها و علل درج این مطلب در روزنامه ایران است.

اين در حالي است كه حركتي مشابه تبريز، روز گذشته در اوروميه انجام گرفته و روز گذشته ده ها هزار تن در اين شهر دست به تجمع و اعتراض زدند. این تجمع به نواحی مختلف شهر کشیده شد و عده زیادی زخمی شدند.

در تبریز نیز تجمعات پراکنده ادامه دارد...

-----------------------------------------

این مطلب بعد از ظهر روز گذشته تهیه شده است

http://zarezadeh.blogfa.com/post-60.aspx

HOME