رييس دبيرخانه تحقيقات کاربردي معاونت سلامت:
هر سال، 20 هزار نوزاد در كشور مي‌‏ميرد
كوتاه قدي تغذيه‌‏اي كودكان ايراني نسبت به سال 74, 15 درصد كاهش يافته است

تهران- خبرگزاري كار ايران

رييس دبيرخانه تحقيقات كاربردي معاونت سلامت, اعلام كرد: هر سال، 20 هزار نوزاد در كشور مي‌‏ميرد كه بايد اين رقم را كاهش دهيم.
به گزارش خبرنگار ايلنا, دكتر محسن نقوي, رييس دبيرخانه تحقيقات كاربردي معاونت سلامت, در نشست خبري افتخارات ايران در خصوص سلامت, گفت: ميزان مرگ نوزادان يك تا 59 ماه در كشور كاهش يافته است، ولي در كاهش مرگ و مير نوزادان به صورت كلي موفق نبوده‌‏ايم.
وي افزود: در برخي كشورها مرگ و مير نوزادان كمتر از 5 درصد است، اما در ايران حدود 20 درصد گزارش شده است.
به گفته نقوي, به دليل پيچيدگي و گران بودن زنده نگهداشتن نوزاداني كه زودرس هستند، ايران نتوانسته در اين امر موفقيت خوبي كسب كند.
وي تصريح كرد: شاخص مرگ و مير كودكان زير 5 سال در سال 1349 از هر هزار تولد زنده, 271 نفر بوده كه اين رقم در سال 79 به 35 نفر در هر هزار تولد زنده رسيده است.
وي يادآور شد: متاسفانه تجهيزات نگهداري از نوزادان مثل بخش
NICU, آمبولانس ويژه و پزشك متخصص براي زنده نگه‌‏داشتن نوزادان زودرس و بيمار در كشور به صورت نرمال وجود ندارد.
نقوي, در خصوص ميزان اميد به زندگي در كشور, گفت: اميد به زندگي مهم‌‏ترين شاخصه توسعه اجتماعي, اقتصادي و سياسي جوامع است كه اين شاخص در سال 1335 , 5/37 سال بوده اما در سال 82 به 74 سال رسيده است.
وي خاطرنشان كرد: در ايران اميد به زندگي مردان 5 سال كمتر از زنان است كه علت اين موضوع بالا بودن مرگ و مير ناشي از حوادث مردان و پايين‌‏بودن سن سكته آنها است.
به گفته وي, حداقل اميد به زندگي در استان سيستان و بلوچستان و بيشترين حد آن در استان تهران است و تفاوت اين دو آمار به 10 سال مي‌‏رسد.
رييس دبيرخانه تحقيقات كاربردي معاونت سلامت افزود: شاخص ديگر مرگ مادران در زمان بارداري است كه اين شاخص در سال 1350 , 237 در هر صد هزار تولد زنده بوده؛ اما در حال حاضر اين رقم به 2/28 رسيده است و طبق آمارها اين معضل 10 برابر كمتر از سال 50 شده است.
وي يادآور شد: شاخص بعدي، توسعه سلامت كشور ميزان مرگ و مير كودكان زير يك سال در مناطق روستايي است كه اين رقم از 36 در هر هزار تولد زنده در سال 72 به 23 در هر هزار تولد زنده در سال 82 رسيده است.
نقوي, در خصوص علل مرگ و مير در استان تهران, گفت: طبق تحقيقات سال 1350, علل مرگ تهرانيان به اين ترتيب بود كه 62 نفر از هر 100 هزار نفر بر اثر عفونت‌‏هاي دستگاه تنفسي, 46 نفر از هر 100 هزار نفر بر اثر اسهال, 12 نفر از هر 100 هزار نفر بر اثر مننژيت، 9 نفر در هر 100 هزار نفر بر اثر سل, 5 نفر در هر 100 هزار نفر بر اثر سرخك, 5/2 نفر درهر 100 هزار نفر بر اثر كزاز و غيره فوت مي‌‏كردند.
وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر بيشترين علت مرگ و مير را بيماري‌‏هاي قلبي با 154 نفر در هر 100 هزار نفر و حوادث عمدي و غيرعمدي با 5/83 نفر از هر 100 هزار نفر تشكيل مي‌‏دهد.
به گفته وي, افزايش مرگ و مير افراد بر اثر بيماري‌‏هاي قلبي و عروقي و حوادث، تاوان توسعه است و ناچار از تحمل چنين وضعيتي هستيم.
نقوي افزود: وزارت بهداشت موظف شده كه تا پايان برنامه چهارم توسعه، ميزان مرگ و مير ناشي از سكته‌‏هاي قلبي و حوادث را تا 50 درصد كاهش دهد.
رييس دبيرخانه تحقيقات كاربردي معاونت سلامت گفت: ايران توانسته گواهينامه بين‌‏المللي ريشه‌‏كني آبله, پيوك و شيستوزمازيس را دريافت كند و در مسير دريافت گواهينامه ريشه‌‏كني بيماري‌‏هاي فلج اطفال، كزاز نوزادي, سرخك و ديفتري قرار گرفته و همچنين برنامه حذف مالاريا, جذام, گواتر و غيره را تدوين كرده است.
وي خاطرنشان كرد: زايمان افراد توسط قابله‌‏هاي دوره نديده در مناطق روستايي از 27 درصد در سال 72 به 9 درصد در سال 82 رسيده كه اين موضوع نشان‌‏دهنده در دسترس بودن تسهيلات زايماني و زايشگاه‌‏ها در مناطق روستايي است.
وي, با اشاره به روند كاهش باروري در كشور, گفت: در سال 51، هر زن 15 تا 50 ساله واجد شرايط، حداقل 6 بچه زايمان مي‌‏كرد؛ اما اين رقم در حال حاضر به 2 بچه كاهش يافته است.
به گفته نقوي, ميانه سن جمعيتي ايران نيز در حال تغيير است و در سال 45 نيمي از جمعيت ايران زير 17 و نيمي بالاي 17 سال بودند، اما در سال 79 اين ميانه به 22 سال رسيده است.
وي تصريح كرد: وضعيت كوتاه‌‏قدي تغذيه‌‏اي در ايران نيز مطلوب است، به نحوي كه در سال 74, 20 درصد كودكان زير 5 سال كوتاه‌‏قدي تغذيه‌‏اي داشتند، اما سال 83 اين رقم به 50 درصد رسيده است.
وي افزود: اين آمار از سال 74 تا 83, 15 درصدكاهش داشته و اين موضوع يكي از شاخص‌‏هاي پيشرفت كشور است.
نقوي, با اشاره به بحث كم‌‏وزني كودكان زير 5 سال, گفت: براساس آمارها در سال 74, 17 درصد كودكان زير 5 سال كم‌‏وزني داشتند, در سال 77, 9 درصد و در سال 83, 5 درصد آنها دچار اين مشكل بوده‌‏اند.
وي خاطرنشان كرد: لاغري يا همان وزن متناسب با قد كودكان ايراني در سال 74, 7 درصد بوده كه در سال 83 به 4 درصد رسيده است، اما بايد مراقب باشيم كه به سمت چاق شدن كودكان حركت نكنيم.
وي, در خصوص جايگاه ايران در زمينه تغذيه, لاغري و كم‌‏وزني كودكان ايراني, ‌‏گفت: در سال 74 ايران در مناطق با شيوع بالاي سوءتغذيه طبقه‌‏بندي مي‌‏شد؛ اما در حال حاضر در منطقه با شيوع پايين سوءتغذيه قرار گرفته‌‏ايم.
پايان پيام

HOME