موج تازه سركوب مطبوعات:احتمال توقيف 68 نشريه محلى و شهرستانى


 يک هفته پس از چاپ يک مطلب طنز در هفته نامه تمدن هرمزگان که مديريت آن را على ديرباز يکى از اعضاى آبادگر مجلس بر عهده دارد، علاوه بر بازداشت هفت تن از نويسندگان و کارمندان اين هفته نامه، روز گذشته اعلام شد که على ديرباز نيز بازداشت شده است. مدير اين نشريه ، که در بندرعباس منتشر مى شود، در يک هفته اخير با انتشار بيانيه هايى خود را مبرا از مسووليت دانسته و متهم اصلى اين ماجرا را يک دختر 19 ساله به نام الهام افروتن معرفى کرده و خواستار اعدام او شده بود.

اين در حالى است که بر اساس اصلاحيه قانون مطبوعات که در روزهاى آخر کار مجلس پنجم تصويب و انتقادات زيادى را به همراه داشت، مسووليت مدير مسوول و نويسنده مى توانند مورد پيگرد قرار گيرند، و دختر جوانى که متهم به توهين به مقامات نظام شده است نه نويسنده و نه مدير مسئول اين هفته نامه بوده است. در عين حال برخى از ناظران معتقدند که اين ماجرا بيش از هر چيز به منظور ايجاد محدوديت هاى تازه رسانه اى به راه افتاده است. همزمان سايت انتخاباتى محمود احمدى نژاد اعلام کرد که قريب به هفتاد هفته نامه که به نوشته اين سايت هفته نامه زرد عنوان شده اند،به منظور مقابله با تهاجم فرهنگى به زودى توقيف خواهند شد.

اعدام کنيد

ماجرا از آن جا آغاز شد که هفته نامه تمدن هرمزگان به صاحب امتيازى على ديرباز که از راستگرايان مشهور بندرعباس است، اقدام به چاپ مطلب طنزى با عنوان عنوان "مبارزه با ايدز را علنى کنيم: چگونه در مقابل ايدز حکومتى مصون شويم؟" کرد.

مطلب
اگر چه اندکى پس از توزيع اين هفته نامه در بندر عباس، کليه نسخه هاى آن جمع آورى شد، اما ساعاتى بعد گروه هايى از تظاهرات کنندگان خواستار بازداشت و مجازات عاملان چاپ اين مطلب شدند. ساعاتى بعد خبر رسيد که هفت تن از اعضاى تحريريه و کارمندان اين نشريه بازداشت شده اند. در اين ميان از يک دختر 19 ساله به عنوان متهم اصلى چاپ اين مطلب ياد شد. الهام افروتن، دختر جوانى که در اين هفته نامه کار مى کند. اندکى بعد، معاونت امور مطبوعاتى وزارت ارشاد طى اطلاعيه‌اى اعلام كرد، پروانه انتشار نشريه "تمدن هرمزگان" به دليل نشر مطالب خلاف قانون مطبوعات لغو شده است. در اين اطلاعيه‌ همچنين آمده بود که: "در پى انتشار مقاله موهن و خلاف صريح قانون در نشريه تمدن هرمزگان به درخواست اين معاونت، هيأت نظارت بر مطبوعات طى جلسه فوق العاده بر اساس ماده 27 و نيز بندهاى 1 و 2 ماده 6 قانون مطبوعات پروانه انتشار نشريه مزبور را لغو كرده و مراتب جهت رسيدگى نهايى به مراجع ذي‌صلاح قضايى ارجاع خواهد شد." همزمان مدير و صاحب امتياز اين نشريه نيز با انتشار اطلاعيه اى خود را مبرا از ماجراى يپش آمده دانست و خواستار اشد مجازات براى کارمندان نشريه خود شد. ديرباز، آنگاه در جمع خبرنگاران پارلمانى گفت كه در جريان انتشار مطالب نشريه اش نبوده، اما به اعتقاد او نويسنده اين مطلب به دليل اهانت هاى بيشمارش به انقلاب اسلامى و مقامات كشور بايد اعدام شود.

از ابتداى هفته گذشته، سايت ها و روزنامه هاى وابسته به راستگرايان تندرو که به نظر مى رسيد مترصد فرصتى براى تهاجم به اندک مطبوعات منتقد دولت بودند، با پوشش گسترده ماجراى هفته نامه تمدن، خواستار برخورد تند با کارمندان اين هفته نامه شدند.

خروش حزب الله

يکى از سايت هاى خبرى نزديک به راستگرايان همزمان هم خبر داد که: "مردم بندرعباس در پى اهانت نشريه تمدن هرمزگان به امام راحل، آرمان ها و اهداف انقلاب، شهدا و مسوولان نظام راهپيمايى کردند." اين سايت به نقل از خبرنگار خود در بندر عباس نوشت: [مردم اين شهر در حمايت از آرمان و اهداف امام راحل، شهدا و مسوولان نظام و رييس جمهورى با راهپيمايى از مقابل دفتر اين نشريه در خيابان اسدآبادى و با دادن شعارهايى مانند ''مرگ بر قلم به دست مزدور''، ''نماينده خائن ننگت باد'' ، ''مرگ بر منافق'' و ''ما اهل کوفه نيستيم على تنها بماند''، خشم و انزجار خود را نسبت به عاملان اين خيانت اعلام کردند].

اين سايت در ادامه خبر داد: "مردم غيور و هميشه در صحنه بندرعباس ساعت 16 بعد از ظهر ديروز به محل دادگسترى شهرستان بندرعباس رفتند و با تجمع مقابل دادگسترى استان هرمزگان با قرائت بيانيه از دستگاه قضايى خواستار رسيدگى به مسئله در اسرع وقت شدند و در خواست كردند مسببان اين عمل سخيف و موهن به اشد مجازات رسانده شوند تا درس عبرتى باشد براى همه کسانى که در فکر توطئه عليه نظام مقدس جمهورى اسلامي، اهداف و آرمان هاى بلند امام راحل، شهدا و ولايت فقيه هستند."

يکتن خدايى رييس دادگسترى هرمزگان نيز با حضور در ميان تظاهر کنندگان با اعلام تاثر شديد نسبت به اين موضوع اظهار داشت: "عاملان خيانت هم اکنون در اختيار مسوولان به منظور تکميل اطلاعات اوليه هستند و در اسرع وقت و با دقت به پرونده آنها رسيدگى و به سزاى اعمال ننگين خود خواهند رسيد."

قاطعيت، قاطعيت

رييس دادگسترى استان هرمزگان نيز يک روز بعد در جمع خبرنگاران گفت: "با همراهى و همكارى همكاران دستگاه هاى امنيتى و قضايى با خاطيان جسارت به امام راحل، اهداف و آرمان هاى انقلاب قاطعانه برخورد مى شود." محسن يكتن خدايى در جمع خبرنگاران با اظهار تاثر شديد نسبت به "هتك حرمت نشريه تمدن هرمزگان به باورهاى دينى و مذهبى و ملى مردم كه در نوع خود بسيار سخيف و موهن است" تاکيد کرد که بايد "برخورد مناسبى" صورت گيرد. او به عنوان رييس دادگسترى بندر عباس از ادامه تحقيقات خبر مى داد گفت: " قطعا انجام اين عمل همراه با قصد و نيت و از پيش طراحى شده بوده است و نمى تواند تصادفى باشد."

رييس دادگسترى استان اظهار داشت: "شب گذشته پس از اطلاع يافتن از موضوع بلافاصله جلسه شوراى تامين استان برگزار شد و با بررسى و هماهنگى مسئولين به ويژه استاندار مصوبات ويژه جهت دستگيرى عاملان اين نشريه موهن كه با خباثت هر چه تمامتر جرات توهين به باورهاى ملت را به خود داده است تصويب شد."

يكتن خدايى با اشاره به توقيف دفتر نشريه و دستگيرى مسببان گفت: "در همان ساعات اوليه عاملان قضيه دستگير و بازداشت شدند و اكنون اقدامات اوليه تحقيقات پيرامون قضيه صورت گرفته است و تا رو شدن كامل ماجرا و ريشه يابى علل و انگيزه اين جنايت نياز به كار تحقيقاتى بيشتر دارد." وى همچنين گفت: "پس از كار تحقيقاتى دادگسترى استان هرمزگان طبق قانون رسيدگى به تخلفات مطبوعات به دقت و در اسرع وقت با هر يك از عاملين به نوبه خود برخورد جدى و حكم مقتضى صادر مى شود." او تصريح كرد: "دستگاه قضايى به دور از احساسات و در كمال بيطرفي، عادلانه و تنها در چهارچوب قانون به اين پرونده رسيدگى و كار خود را انجام مى دهد."

يكتن خدايى در پاسخ به سئوال يكى از خبرنگاران در مورد مصونيت نمايندگان مجلس، گفت: "پرونده ايشان در زمان حاضر در حال تحقيقات مقدماتى و عاملين درج اين مطلب در اختيار نيروهاى اطلاعاتى هستند و مصونيت، نسبت به مسايلى است كه در مجلس عنوان مى شود." رييس دادگسترى استان همچنين گفت که افراد دستگير شده چهار نفر هستند و تاکيد کرد که يكى از آنها خانم است. رييس دادگسترى بندر عباسسپس تاکيد کرد: "اهانت به اصل نظام و باورهاى دينى مذهبى به هيچ وجه شامل تخفيف در صدور حكم نمى شود و مطمئن باشيد براى ما هيچ تفاوتى ندارد چه يك فرد معمولى و چه نماينده مجلس و چه بسا اين عنوان سبب رسوايى و دقت بيشتر هم مى شود." چند روز بعد از اظهارات رييس دادگسترى بندر عباس اعلام شد که تعداد بازداشت شدگان به هفت نفر رسيده است.

موج تازه

اندکى بعد البته برخى از منابع خبرى اعلام کردند که طنز چاپ شده در هفته نامه تمدن، به خاطر کمبود مطلب و در آخرين دقايق ارسال هفته نامه به چاپخانه، از اينترنت تهيه شده است. يک وبلاگ نويس هم که در خارج از ايران ساکن است، با انتشار مطلبى اعلام کرد که اين مطلب طنز را مدتى پيش در وبلاگش منتشر کرده و مسوليت نوشتن آن را بر عهده گرفت. ف.م. سخن در وبلاگش از مسئولان خواست به خاطر مطلبى که او سه هزار کيلومتر دور تر از بندر عباس نوشته، دختر جوانى را که نقشى در نوشتن آن نداشته، در بندر عباس محاکمه نکنند.

متن نامه
با اين حال، وقتى روز گذشته اعلام شد که على ديرباز عضو راستگراى مجلس، هم به رغم رفع مسووليت از خود و در خواست اعدام براى همکارانش، بازداشت شده، برخى از ناظران از ادامه ماجرا خبر دادند. به نظر مى رسد تمايل دولت به انسداد بيشتر در عرصه اطلاع رساني، اکنون بهانه تازه ترى يافته که مى تواند موجب برخورد تندترى با مطبوعات شود. اين گمان وقتى تقويت مى شود که همزمان سايت خدمت، سايت انتخاباتى محمود احمدى نژاد، به نقل از يك نهاد امنيتى گزارشى درباره نشريات شهرستانى و برخى از هفته نامه ها منتشر کرد. اين سايت داد که: "معاونت مطبوعاتى وزارت ارشاد، حمايت مالى از 68 نشريه زرد را قطع خواهد كرد. با قطع كمك مالى به اين نشريات كه با چاپ مطالب منافى عفت عمومى و سلامت روانى جامعه، اغلب تبعات منفى در ميان مخاطبان خود به جا مى گذاشتند، اعتبار مانده از اين محل به روزنامه‌ها و مجلات كثيرالانتشار و فرهنگى اختصاص خواهد يافت." اين سايت از جمله به اين نکته اشاره کرد که :" قوميت‌گرايى و بحث‌هاى منطقه‌اى در برخى نشريات محلى آذربايجان با شدت دنبال مي‌شود."

روزنت "روز" ، شروين اميدوار

HOME