تنها هتلى كه زنان تنها را مي‌پذيرفت ،همچنان تعطيل است


سرمايه :,هتل آرين هتل نيست,; اين را بارها و بارها مسؤولان مركز مشاورهء نيروى انتظامى اميركبير تكرار مي‌كردند. مسؤولان مدام تاكيد داشتند كه اينجا مركز اقامت موقت است كه به زنان در راه مانده پناه مي‌دهد. اين مركز دورهء كوتاهى راه‌اندازى شد و با وجود استقبال بيش از حد زنان تنهايى كه در هتل‌هاى تهران اجازهء اقامت نداشتند، به سرعت تعطيل شد.

هتل آرين در صورتى كه يك زن سلامت جسمى و روحي، شناسنامه يا كارت شناسايي، معرفي‌نامه از ادارهء اماكن يا ارگان‌هاى مختلف را ارايه مي‌داد، به مدت 72 ساعت پذيراى او مي‌شد و با امكانات ساده براى استراحت و صبحانه و شامى مختصر او را مي‌پذيرفت.

هتل آرين تا قبل از زلزلهء تابستان سال 83 تهران، فعال بود. اين مركز در گذشته در اختيار شهردارى بود و همين خدمات را به زنان مستمند و محتاج و در راه مانده ارايه مي‌كرد. بعد از مدتى مؤسسهء حمايت از آسيب‌ديدگان اجتماعى مديريت و ادارهء اين مركز را به عهده گرفت تا زنان در راه مانده را حمايت كند.

از ديد اين مركز زنانى در راه مانده محسوب مي‌شدند كه از شهرهاى مختلف براى بسترى كردن فردى از خانواده در بيمارستان به تهران آمده‌اند و نياز به محلى براى اقامت دارند، همچنين مسافرانى كه كيف و پولشان دزديده شده و يا افرادى كه براى انجام كارى به تهران مي‌آيند و پولشان تمام شده و به محلى براى ماندن نياز دارند.

اين افراد كه با مشكل مواجه مي‌شدند، به كلانترى يا نيروى انتظامى مراجعه مي‌كردند و با معرفي‌نامه و راهنمايى آنها به هتل آرين مي‌رفتند.

اين مركز در طول مدت كوتاه فعاليت خود، نيازمندان را فيلتر مي‌كرد و حتى به افراد نيازمندى كه در راه مانده هم نبودند، راهنمايى و كمك مي‌كرد. با اين حال، مسؤولان هتل آرين از پذيرش زنان خيابانى يا بيماران روانى خوددارى مي‌كردند. در هتل آرين، دو روانشناس، يك مددكار و يك مشاور حقوقى در دو شيفت كار مي‌كردند و مشكلات مراجعان را بررسى مي‌كردند.

سازمان‌ها همكارى نمي‌كنند

در طول اين ماه‌ها كه هتل آرين در دل بورس لاستيك و چرخ در خيابان اميركبير، زنان در راه مانده را پناه مي‌داد، گفته مي‌شد كه به دليل مسايل ايمنى و ناامنى فيزيكى ساختمان، اين مركز بايد موقتائ تعطيل شود. به‌سراغ مديرعامل مؤسسه حمايت از آسيب‌ديدگان اجتماعى رفتيم تا بدانيم آيا در اين زمينه كارى انجام شده است؟

سيد رياض‌الدين طباطبايي، مي‌گويد: با توجه به زلزله‌اى كه سال 83 در تهران رخ داد و به علت قدمت ساختمان شكاف‌هايى در ساختمان هتل آرين پيدا شد. مسؤولان فنى و عمرانى شهردارى تهران از محل بازديد كردند و طى نظريهء كارشناسى اعلام شد كه قسمت شرقى ساختمان داراى ستون چوبى و فاقد فونداسيون است به همين دليل شهردارى در تاريخ 28 بهمن طى نامه‌اى خواستار تعطيلى فورى مركز مذكور جهت جلوگيرى از بروز حادثه شد. قرار شد كه چنانچه شهردارى محل ديگرى را در اختيار اين مؤسسه قرار دهد كماكان مؤسسه به فعاليت خود در اين زمينه ادامه دهد و در اين زمينه با شهردارى مكاتبات لازم انجام شده ولى تاكنون محلى در اختيار اين مؤسسه قرار نگرفته است.

او مي‌گويد با توجه به وضعيت موجود،‌عدم تبليغات عمومى و حساسيت موضوع از اين محل استقبال زيادى مي‌شد و بيشتر زنانى كه مشكلات حقوقي، پيگيري‌هاى مربوط به مسايل خانواده اعم از حقوقي، زندان، ملك و ... داشتند با هماهنگى ادارهء اماكن نيروى انتظامى به اين مركز معرفى مي‌شدند.

او در مورد ادامهء فعاليت اين هتل توضيح مي‌دهد در حال حاضر اين مؤسسه تنها مجموعه‌اى است كه زنان كارتن خواب و بي‌خانمان‌هاى ناتوان را در يكى از زيرمجموعه‌هاى خود به نام سراى احسان نگهدارى و ساماندهى مي‌كند. در اين مكان تمامى خدمات اعم از درماني، بهداشتي، غذايي، فرهنگي، مددكارى و ... به صورت كاملائ رايگان در اختيار اين مددجويان قرار مي‌گيرد. در هر صورت چنانچه محل مناسبى از طرف شهردارى در اختيار مؤسسه قرار گيرد اين مجموعه آمادهء هرگونه همكارى در اين زمينه هست ولى تاكنون در اين زمينه به جز شهردارى و نيروى انتظامى هيچ نهاد يا سازمانى با ما همكارى نكرده است.

486 زن در راه مانده در يك‌سال

مركز اقامت موقت زنان يا هتل آرين در طول يك سال فعاليت خود از بهمن 82 تا بهمن 83، 486 زن را پذيرش كرده است. از اين تعداد 454 زن عادى بوده‌اند، هشت نفر مجهول‌الهويه و 21 نفر از اتباع بيگانه. در اين ميان 336 درخواست از اماكن شده است و 121 نفر به صورت خود معرف به سراغ هتل آرين آمده‌اند. در ميان اين زنان، 294 فرد با سابقه معرفى شده‌اند و 190 نفر بي‌سابقه. هتل آرين در طول يكسال فعاليت خود شايد تنها محل امنى بود كه اگر زنان مستحق كمك در پايتخت يك كشور، به دنبال سرپناهى براى خواب مي‌گشتند، به آن دلخوش مي‌كردند. در اين ميان اگر زنى آسيب ديده و خشونت ديده از منزل خود بيرون مي‌آمد، مي‌توانست براى ساعاتى خود را در محل گرمى ببيند كه همهء كاركنانش زن هستند و مي‌توانند به او رسيدگى كنند. با اين حال پذيرش زنان خشونت ديده بار حقوقى و قضايى دارد و شوهر زن مي‌تواند با استناد به قانون، از چنين مراكزى شكايت كند. چنين مواردى نياز به بررسى و تصويب طرح‌هاى قانونى دارد كه بتوان به زنان خشونت ديده هم كمك كرد.

از وقتى تابلوى سبز مركز مشاورهء نيروى انتظامى ,امير‌كبير, روى ديوارى ثابت مانده كه درهايش به نظر براى هميشه بسته به نظر مي‌رسند، ديگر هيچ زن بي‌سرپناه و در راه مانده‌اى طعم قدم زدن روى موكت‌هاى سبز و نشستن روى صندلي‌ها و استراحت روى تخت‌خواب‌هاى سبز‌رنگ را نچشيده است.

اين روزها اين زن‌ها كجاى پايتخت بي‌دروپيكر هستند؟


(اين مطلب در روزنامه سرمايه منتشر شده است)

کانون زنان ايرانی

 

HOME