سايت فارسی بی بی سی در ايران مسدود شد

دولت ايران دسترسی به پايگاه خبری بخش فارسی بی بی سی در شبکه اينترنت را برای کاربران داخل ايران مسدود کرده است.
هنگامی که در ايران به آدرس اينترنتی فارسی بی بی سی مراجعه می شود، اين پيغام روی صفحه رايانه ظاهر می گردد: "مشترک گرامي، دسترسی به اين سايت امکان پذير نميباشد".

سايت فارسی که در ماههای اخير تعداد مراجعات به آن به نزديک سی ميليون در ماه رسيده بود، در ميان سايتهای اينرنتی بی بی سی به زبانهای خارجی از همه پرخواننده تر است اما در پی مسدود شدن اين سايت در داخل ايران، شمار خوانندگان آن در اين کشور کاهش يافته است.

نايجل چپمن رئيس سرويس جهانی بی بی سی اعلام کرده که با مقامات ايران تماس گرفته خواهد شد تا درخواست بازگشايی اين سايت برای کاربران داخل ايران با آنان مطرح شود.

وی با ابراز نگرانی نسبت به بسته شدن اين سايت در ايران گفته است:"سايت فارسی بی بی سی از منابع اصلی اخبار برای ايرانيان بوده و از همه سايتهای اينرنتی و روزنامه های فارسی زبان پرخواننده تر است، ما متأسفيم که بسياری از مردم ايران از اخبار و اطلاعاتی که به شيوه ای مورد اطمينان و فارغ از هرگونه جانبداری در اختيارشان نهاده می شد محروم می شوند، خيليها از داخل ايران با ما تماس گرفته و گفته اند که به نظر آنها با مسدود شدن سايت فارسی بی بی سی در اين کشور، سطح تبادل اطلاعات و آرا به ميزان زيادی پايين خواهد آمد".

آقای چاپمن با اشاره به تعداد کاربران اينترنت در ايران که تا هفت ميليون نفر برآورد می شوند اطلاع رسانی اينترنتی را بخش مهمی از زندگی مردم ايران دانسته و به شمار بسيار بالای وبلاگ نويسان ايرانی اشاره کرده که از نظر او حاکی از اين است که ايران از لحاظ استفاده از اين رسانه برای تبادل افکار و اطلاعات ميان کاربران اينترنت از کشورهای سرآمد در جهان به شمار می رود.

وی تأکيد کرده که مردم ايران هيچگاه به اندازه شرايط کنونی به کسب اطلاع درباره آنچه در داخل و خارج از کشورشان می گذرد شايق نبوده اند.

مسعود فاتح، معاون رسانه ای روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ايران طی گفتگويی با خبرگزاری کار ايران مسئوليت مسدود شدن سايت فارسی بی بی سی در اين کشور را به مرجعی موسوم به "کميته تعيين مصاديق فيلترينگ" نسبت داده است.

شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامي، اين کميته را که متشکل از نمايندگان وزارتخانه های اطلاعات و ارشاد و سازمان صداوسيماست، مأمور شناسايی سايتهايی کرده که محتوايشان از ديد رهبران ايران ناخوشايند است.

لازم به ذکر است که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نماينده ای در اين کميته ندارد و تنها خواسته های اعضای کميته را به شرکتهايی فراهم آورنده خدمات اينترنتی (آی اس پی) ابلاغ می کند.

شورای عالی انقلاب فرهنگی که رياست آن بر عهده رئيس جمهور ايران است، شرکتهای مذکور را مکلف کرده است که از نشر "مطالب كفرآميز و مخالف موازين اسلامي، اهانت به دين اسلام و مقدسات آن، اشاعه و تبليغ گروهها و احزاب غيرقانونی" جلوگيری كنند.

کميته تعيين مصاديق فيلترينگ عموماً در سايه حرکت می کند و هيچ دليل روشنی برای انسداد سايتها ارائه نمی دهد.

اين کميته همچنين به شبه نظاميان بسيج که زير عنوان نيروهای امر به معروف و نهی از منکر فعاليت می کنند، دستور می دهد با خدمات دهندگان متخلف برخورد کند.

از خرد به کلان

هرچند مشخص نيست اين کميته در چه تاريخی رأی به مسدود شدن سايت فارسی بی بی سی برای کاربران مقيم ايران داده است، ولی بر اساس ايميلهای ارسالی به بی بی سي، نخستين موارد محروم کردن خوانندگان از دسترسی به اين وب سايت در ايران در دوشنبه شانزدهم ژانويه (26 دی) مشاهده شده است.

همچنين به نظر می رسد مسدود سازی اين سايت ابتدا از شهرستانهای کوچکتر ايران شروع شده و بعد شعاع جغرافيايی فيلترينگ در سراسر کشور گسترش يافته، به طوری که از چهارشنبه هيجدهم ژانويه (28 دی) برخی از خوانندگان در تهران اظهار کرده اند که نمی توانند به وب سايت فارسی بی بی سی مراجعه کنند.

اولين تجربه

اين اولين بار است که مقامات جمهوری اسلامی نشانی وب سايت فارسی بی بی سی را به نرم افزارهای فيلترينگ خود می سپارند.

در پنج سالی که از حيات اين پايگاه خبری می گذرد، به دليل ناهوشمند بودن نرم افزارها، برخی از کليد واژه های فهرست سياه شرکتهای فراهم آورنده خدمات اينترنتی به صورت تصادفی بعضی از صفحات بی بی سی فارسی را در دام فيلتر می انداختند.

در اين پنج سال، اين سؤال برای برخی از خوانندگان و نيز رسانه های ايرانی شکل گرفته بود که چرا مقامات جمهوری اسلامی با وجود بستن بيش از صد روزنامه و صدها سايت اينترنتي، هيچوقت دسترسی به پايگاه خبری بخش فارسی بی بی سی را مسدود نکرده اند.

به عنوان نمونه، در جريان پرسش و پاسخ خوانندگان ما با آندرس ايلوس، رئيس بخش فارسی به مناسبت شصت و پنجمين سالگرد تأسيس اين بخش، نورا از تهران پرسيده بود: "يه سؤالی مدتهاست ذهن منو به خودش مشغول کرده، اون هم اينه که چرا جمهوری اسلامی سايت بی بی سی رو فيلتر نمی کنه؟"

آقای ايلوس پاسخ داده بود: " من جواب اين سؤال را نمی دانم، ولی نظر شخصی ام اين است که چرا بايد سايتی بی طرف، آموزنده، خبری و مبتنی بر واقعيات فيلتر شود؟ اطلاعاتی که بی طرفانه عرضه شده باشد، تهديدی برای هيچکس نيست و در واقع به نفع همگان نيز هست."
bbc

4 بهمن    

HOME