افزایش برخورد قضایی ـ امنیتی با دانشجویان

 

همان موقعی که آقای محمود احمدی نژاد، در برابر دوربین ده ها خبرنگار، از"دانشجویان عزیز" سخن می گفت و اینکه" احزاب پایشان را از دانشگاه ها بیرون بکشند" و بگذارند" دانشجویان با استادان" خود بحث و گفت و گو داشته باشند، سردر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان را پایین کشیدند، و بر نشریه دانشجویی" تخته سیاه" مهر توقیف زدند.

بر اساس بیانیه جدید شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت، آقای رئیس جمهور و دیگر همفکران اصولگرای وی در عین "سنگر گرفتن پشت لفظ علم گرایی و حمایت از دانشمندان و دانشگاهیان ایرانی"، "حجم برخوردهایی قضایی، امنیتی و انضباطی" را به حدی افزایش داده اند که" اکثر فعالان دانشجویی را شامل شده است".

برخوردهایی که "در چهار سطح امنیتی و قضایی، احکام انضباطی برای دانشجویان و فعالان دانشجویی، توقیف نشریات دانشجویی و برخورد با تشکل های دانشجویی مستقل صورت می گیرد". [ همان بیانیه]

حالا دیگر"احضارهای مکرر دانشجویان به کمیته های انضباطی و صدور احکام سنگین انضباطی برای آنها "تبدیل به شیوه ای متداول شده است." حراست دانشگاهها که اختیارات امنیتی آن هر روز زیاد تر می شود، مداخله و کنترل حوزه خصوصی و عمومی دانشجویان را بر عهده" گرفته اند و "پرونده سازی برای دانشجویان" جزو امور روزمره شده است.

کمیته های انضباطی "پشت درهای بسته و بدون شنیدن دفاعیات، دانشجویان را غیر علنی و غیر حضوری محاکمه می کنند". و حکم ها هر روز سنگین تر از روز قبل می شود: "در هفته های اخیر آرش خاندل، محمد جواد درودکشان، سیامک نادعلی، سه دانشجوی عضو انجمن لرستان با سنگین حکام انضباطی و محرومیت از دو ترم تحصیلی مواجه شدند که اعتراضشان به این احکام نه تنها نتیجه ای در بر نداشت بلکه حتی فراتر از اختیارات کمیته انضباطی به 3 ترم افزایش یافت و در حالی که هنوز حکم در مرحله بدوی است از ورود این افراد به دانشگاه جلوگیری شده و از ادامه تحصیل آنها ممانعت به عمل آمده است".[همان جا]

آرش خاندل در این مورد می گوید: "نکته جالب اینجاست که در جواب سئوال ما که چرادر حالیکه تاریخ اجرای احکام را از همین ترم اعلام کرده بودید ولی از تاریخ 6/10/84 از ورود ما به دانشگاه جلوگیری می شود، به بخشنامه ای استناد می کنند که قرار است به زودی از وزارت علوم ابلاغ گردد و در جواب اینکه حتی اگر این بخشنامه وجود خارجی داشته باشد طبق قانون مجازات اسلامی قوانین عطف به ماسبق نمی گردند سکوت می نمایند".

و حالا: "اگر اجازه ورود به دانشگاه را نداریم چگونه می توانیم سر جلسه امتحان حاضر شویم؟" و چرا وقتی پاسخ کتبی می خواهند، به آنان می گویند: "مگر شما در چه جایگاهی هستید که ما موظف به پاسخ دادن به شما باشیم".

و این دانشجویان تنها نیستند، خیل "دانشجویان عزیز" در انتظار تنبیه و محرومیت از تحصیل اند: "عباس حکیم زاده و عابد توانچه اعضای انجمن امیرکبیر با احکام سنگین محرومیت از یک ترم تحصیل مواجه شده اند. این در حالی است که پرونده عباس حکیم زاده به دلیل صرف نظر کردن رییس دانشکده اش از شکایت خود یک سال پیش مختومه اعلام شده بود و مسولان جدید دانشگاه و کمیته انضباطی برای برخورد با فعالیتهای سیاسی و اجتماعی عباس حکیم زاده پرونده های بدون شاکی را بهانه حکم انضباطی قرار داده اند". و "امین قلعه ای، محمد امین مهوش و احمد میرزایی سه عضو انجمن دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی .. هر یک از یک ترم تحصیلی محروم شده اند. سه عضو انجمن شیراز و علوم پزشکی، محمد مهدی احمدی، نادر دیناری و روح الله زالی مقدم نیز به کمیته انضباطی احضار شده اند که پرونده هایشان در دست بررسی است".

تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه ارومیه هم به کمیته انضباطی احضار شده اند و "برخوردهای قضایی و امنیتی از صدور احکام سنگین قضایی بر ای اعضای سابق دفتر تحکیم وحدت، علی افشاری، عبدالله مومنی، مهدی امین زاده، اکبر عطری، احمد فرجی و امیر بلالی شروع شده است و اعضای فعلی دفتر تحکیم و فعالان دانشجویی از جمله فرید مدرسی، رضا دلایی میلان، حسین خدایاری، سعید اردشیری را در بر گرفته است". در اصفهان" عماد مدهوش، احمد ميرزايي و امين قلعه اي را تعليق مي كنند. در كرمان سعيد اردشيري، حسين خداياري، رضا دلايي ميلان را به حبس محكوم مي كنند. در تهران نيز عباس حكيم زاده و عابد توانچه را تعليق مي كنند"...

تابلوهایی که پایین کشیده می شوند

و این برخوردها در حد افراد متوقف نمانده است: "انجمن اسلامی دانشجویان لرستان، علوم پزشکی کاشان، دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی و دانشگاه رجایی با حکم هیات نظارت از ادامه فعالیت بازمانده اند. هیات نظارت دانشگاه گیلان با تذکری چارچوب فعالیت برای انجمن گیلان تعیین کرده است". در لرستان "دفتر انجمن اسلامي را مي بندند و تابلوي انجمن را ... پايين مي كشند". و طبعا وقتی نهاد دانشجویی نباشد، فعالیت های دانشجویی نیز بی معناست. به همین دلیل نشریات دانشجویی و توقیف آنها در دستور کار قرار گرفته است: "نشریات دانشجویی زیادی از جمله تخته سیاه، گزینه 11 و سخن تازه توقیف شده اند".[انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد واحد سیرجان]

عبدالحسین پور درباره نشریه تخته سیاه می گوید: "دو بار و به فاصله‌ 10 روز دستورالعملي مبني بر توقف كار نشريه صادر شد. در ابتدا استناد كردند به فارغ‌التحصيلي مديرمسوول گذشته و عدم تاييد مديرمسوول جديد و سپس به فاصله‌ يك روز به بهانه‌ تمركز نشريات جهت بالا بردن كيفيت نشريات دستور توقف نشريه را صادر كردند كه به عقيده‌ ما اين دستور مهم بوده و به نظر مي‌رسد جهت كنترل مطالب باشد".

و تازه تنها توقیف نیست، احضار هم هست: "آرمین سلماسی مدیر مسوول نشریه صنفی سپیده به خاطر درج خبری صنفی به دادگاه احضار شده است". فعالیت های دیگر دانشچویی نیز محدود می شود. برنامه ها و سخنرانی ها لغو می شود. جلسات انتخابات در انجمن های دانشجویی اجازه برگزاری نمی یابند و برای آنکه" دانشجویان با استادان" خود بحث داشته باشند، "رسانه ها را ازانتشار اخبار برخوردهای قضایی و امنیتی با دانشجویان منع کرده اند".[ همان منبع]

وعده آزادي دانشجويان زنداني!

تمام اينها در شرايطي صورت مي گيرد که به رغم گذشت قريب به چهار ماه از اعلام آزادي دانشجويان زنداني، هنوز هيچ عملي در اين زمينه انجام نشده است. خبر آزادي دانشجويان زنداني که از سال ها پيش در زندان هستند،از قول رييس قوه قضاييه در نخستين روزهاي آغاز سال تحصيلي، در رسانه هاي کشور منتشر شد، اما دي ماه نيز رو به اتمام است و هنوز "پاس کاري" مسئولين ادامه دارد.

چهار ماه پيش در خبرها آمده بود که: "هاشمي شاهرودي دستور آزادي دانشجويان زنداني را به مناسبت آغاز سال تحصيلي صادر کرده است." اين خبر موجي از شادي در جامعه و به ويژه در ميان خانواده هاي اين دانشجويان به وجود آورد. به فاصله چند روز پس از آن نيز خبر گزاري ايسنا از آماده شدن ليست دانشجويان زنداني خبر داد و اينکه "حداکثر 15 نفر هستند". اين ليست بايد "به سرعت" توسط وزير علوم به قوه قضاييه ارسال مي شد. جمال کريمي راد، وزير دادگستري و سخنگوي قوه قضاييه هم گفت: "اين دانشجويان بدون در نظر گرفتن ماهيت پرونده" آزاد خواهند شد.

اما با گذشت زمان، آن چيز که حاصل نشد همانا آزادي دانشجوياني بود که هنوز شب هاي سخت محکوميت در زندان را به اميد رسيدن خبر آزادي در صبح فردا سپري مي کنند. يک فعال دانشجويي در اين باره مي گويد: "سه ماه گذشته اما با وجود اعلام تاريخ هاي مختلف براي آزادي زندانيان دانشجو، تاکنون نه تنها دانشجويي از زندان آزاد نشده، بلکه روز به روز بر هجمه هاي محافل امنيتي – قضايي بر دانشجويان دانشگاهها افزوده مي شود. در واقع دانشجويان زنداني، دارند تاوان معادلات جديد قدرت را پس مي دهند. قدرتي که نه تنها دانشجويان را آزاد نمي خواهد، بلکه هر روز هم مانع تازه اي در برابر فعاليت هاي آنان به وجود مي آورد"

. انجمن هاي اسلامي دانشگاه هاي علوم پزشكي و سراسري شهركرد با انتشار بيانيه اي وضع موجود را چنين ترسيم کرده اند: "حراست دانشگاه، در راستاي اعمال محدوديت هاي بيش تر و تحت نظر گرفتن رفتار و روابط دانشجويان و ساير دانشگاهيان، اقدام به نصب دوربين هاي مدار بسته متعددي در محيط دانشگاه نموده است". حراست اين دانشگاه که "محيط آموزشي را با اماکن امنيتي و اطلاعاتي، اشتباه گرفته" به عملي دست زده که "در نظام هاي کاملا استبدادي و بنيادگرا نيز سابقه اي نداشته است، ساواک حکومت پهلوي نيز جرات چنين جسارت و اسائه ادب به ساحت علم و دانش را پيدا نکرد."

دایره تهاجم به دانشگاه ها تا کجا گسترده خواهد شد؟

منبع: روزنامه اینترنتی روز ۲۸ دی ۱۳۸۴

HOME