بمناسبت  10 اکتبر روز جهانی اقدام علیه اعدام

17.07.86

فعالین حقوق بشر در ایران  

در حالی به 10 اکتبر روز جهانی اقدام علیه اعدام می رسیم که بر طبق گزارشها در طی 7 ماه اخیر بواسطه اعدامهای گسترده ای که در جمهوری اسلامی انجام شده رتبه ایران به رده اول کشورهای جهان از نظر اعدام رسیده است.

این در حالی است که کشور چین در رده دوم و پس از ایران در این رده بندی قرار گرفت.

باید توجه داشت که هدف از ایجاد قوانین  ایجاد نظم و انضباط و برقراری امنیت و آرامش در جامعه است و همچنین هدف از ایجاد قوانین تادیبی برای متخلفین از هنجارها و قوانین وضع شده ایجاد تغییر و تحول مثبت در خاطیان و روشن و آگاه نمودن آنها به پیروی از قوانینی است که برای رفاه حال جامعه ای که خود نیز در آن زندگی میکند  می باشد.

اما حکم اعدام نه تنها اثر تادیبی برای شخص خاطی ندارد بلکه باعث صلب فرصت اصلاح و از ایشان نیز می شود به ویژه آنکه شیوه های اعدام در ایران اعم از اعدام و سنگسار در ملا عام و حتی گاها رجم ( پرت کردن از کوه ) باعث ایجاد جو رعب و وحشت در جامعه نیز می شود و عملا متندات حکایت از آن دارد که نه تنها اجرای گسترده حکم اعدام در طی دوران جمهوری اسلامی اثری مثبت نداشته بلکه آنچنان که شاهد هستیم میزان جرم و جنایت افزایش چشمگیری داشته و حتی ایران در رده بندی کشورها از نظر کاهش میزان جرایم و وجود امنیت پس از از کشورهایی قراردارد که در قوانین جزایی  آنها نشانی از حکم اعدام نیست.

در ادامه با تاکید بر ماده 11 بند 2 اعلامیه جهانی حقوق بشر مبنی بر اینکه :

هیچ کس برای انجام یا عدم انجام عملی که در موقع ارتکاب آن عمل به موجب حقوق ملی یل بین المللی جرم شناخته نمی شود محکوم نخواهد شد. به همین طریق هیچ مجازاتی شدیدتر از آنچه که در موقع ارتکاب جرم بدان تعلق می گرفت درباره احدی اعمال نخواهد شد.

وبا آگاهی از این امر که کجازات اعدام در ایران تنها در مورد قتل نفس اعمال نشده و موارد بسیاری دیگر از قبیل : زنا و هم جنس بازی و محاربه و مفسد الافی الارض بودن و .... نیز شامل این مجازات می شوند و گاها دست برخی افراد تنها بر این اساس که بنا به تشخیص خویش مبنی بر مهدورالدم بودن دیگران کی توانند آنها را اعدام کنند باز گذاشته شده است.

به ویژه اینکه مجازات اعدام در ایران نه تنها در مورد بزرگسالان اجرا می شود وبلکه حتی در مورد اطفال و افرادی که به سن قانونی نرسیده اند نیز اجزا شده و می شود.

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران با تکیه بر" ماده 2 اعلامیه اسلامی حقوق بشر که در آن زندگی را موهبتی الهی و حق تضمین شده برای هر انسان بیان داشته و کشتن افراد را جایز نمی داند و همچنین ماده 1 میثاق نامه بین المللی حقوق مدنی و سیاسی که در آن بر حق زندگی برای شخص انسان تاکید دارد" خواستار لغو مجازات اعدام و جایگزینی این عمل غیر انسانی توسط روشهای تادیبی و اثرگذار دیگر که باعث شوند به صورت منطقی از میزان جرایم در جامعه کاسته شود می باشد.

HOME